Фото: ілюстративне / соцмережі

Аналітики ISW повідомили про геноцид на окупованій Луганщині: як це проявляється

Російські загарбники обмежують народжуваність на тимчасово окупованій Луганській області. Такі дії порушують Конвенцію щодо злочинів геноциду.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

За словами очільник Луганської ОВА Артема Лисогора, у лікарнях захопленої Луганщини рашисти погрожують відібрати новонароджених дітей у матерів, якщо жоден з батьків не зможе довести, що вони мають громадянство РФ.

Незаконне нововведення набере чинності 6 травня. Тепер, щоб забрати немовля з пологового будинку, батьки повинні показати паспорт Російської Федерації.

Аналітики Інститут вивчення війни зазначають, що якщо цей звіт є правдивим, то такі дії порушують статтю II(d) Конвенції про запобігання злочинові геноциду та покарання за нього, яка визначає геноцид як "запровадження заходів, спрямованих на запобігання народженню в групі".

У звіті ISW також наголошують, що так звана "влада" Луганської області продовжує зусилля з мілітаризації української молоді. У так званій "ЛНР" 1 травня заявили, що готують новий підручник для викладання "новітньої історії" Луганської області: він нібито відповідатиме російським стандартам освіти.

Ідентичні дії відбуваються в захопленій частині Запорізької області. Окупаційний чиновник Володимир Рогов 2 травня заявив, що у військово-патріотичних іграх російських молодіжних організацій "Рух Перших" і "Юнармія" в Бердянську та Мелітополі взяли участь 200 дітей.

Депортація українських дітей

Після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин.

Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину.

Нагадаємо, 19 квітня Мінреінтеграції спільно із громадською спілкою "Українська мережа за права дитини" повернули з Росії 17-річну Мирославу. Півтора року тому всупереч власному бажанню дівчинку відправили із тимчасово окупованої території навчатися в Росію.

Раніше Україна передала Катару список з іменами понад 500 дітей, які були депортовані до Росії. Наразі він на стадії опрацювання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.05.2024 09:57