Наслідки атак на нафтопереробні заводи в Росії. Джерело: росЗМІ

Атаки України на російські нафтопереробні заводи поглиблюють напругу із США

Адміністрація президента США Джо Байдена вважає українські атаки на російські нафтопереробні заводи безрозсудними. Україна ж називає їх необхідними для стратегічної протидії російській агресії.

Таку інформацію оприлюднили аналітики американського видання The Washington Post.

"Коли віце-президент Гарріс приватно зустрілася з Володимиром Зеленським на Мюнхенській конференції з безпеки в лютому, вона сказала українському лідеру те, чого він не хотів чути: утриматися від нападу на російські нафтопереробні заводи, тактику, яка, на думку офіційних осіб США, підвищить світові ціни на енергоносії та спричинить агресивнішу російську відплату всередині України", — йдеться в статті.

За словами офіційних осіб, обізнаних із цією справою, цей запит роздратував Зеленського та його головних помічників, які розглядають серію ударів Києва з безпілотників по російських енергетичних об’єктах як рідкісну яскраву пляму в жорстокій війні з краще оснащеним ворогом.

За словами цих людей, Зеленський відхилив рекомендацію, не знаючи, чи вона відображає консенсусну позицію адміністрації Байдена. Але в наступні тижні Вашингтон посилив це застереження в численних розмовах з Києвом, у тому числі про це казав радник із національної безпеки Джейк Салліван, який відвідав столицю України в березні.

Проте, зазначили в матеріалі, Україна подвоїла свою стратегію, завдавши удару по низці російських об’єктів, включаючи атаку 2 квітня на третій за величиною нафтопереробний завод Росії.

Аналітики стверджують, що ці інциденти загострили напругу у відносинах, оскільки Київ чекає, чи прийме Конгрес давно відкладений пакет допомоги на суму 60 мільярдів доларів, у той час, як російські війська проривають українські позиції на фронті. Довготривалі українські удари, які вразили понад дюжину нафтопереробних заводів зі січня та вивели з ладу щонайменше 10 відсотків потужностей російських нафтопереробних заводів, відбуваються в той час, коли президент Байден нарощує свою передвиборчу кампанію, а світові ціни на нафту досягають шестимісячного максимуму.

Представники США, України та Європи на умовах анонімності розповіли журналістам про розбіжності у поглядах між офіційними Вашингтоном і Києвом у цій делікатній суперечці. Однак при цьому чимало політиків світу звинувачують Білий дім у пріоритеті внутрішньої політики над військовими цілями Києва.

"Мені здається, що адміністрація Байдена не хоче, щоби ціни на газ підвищувалися в рік виборів. Однак поки Росія атакує нафтогазовий та енергетичний сектор України, чому б українцям не атакувати російський нафтогазовий та енергетичний сектор?" — зазначив один із неназваних співрозмовників журналістів видання.

Нагадаємо, раніше британські розвідники зробили висновок, що недавні атаки українських безпілотників вивели з ладу щонайменше 10% потужностей російських нафтопереробних заводів. Попри посилення заходів, Росія навряд чи зможе захистити всі підприємства від українських ударів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.04.2024 13:45