Фото ілюстративне з відкритих джерел

Бельгія запропонувала оригінальний план вилучення заморожених у Європі російських активів

Бельгійський уряд ознайомив представників західних країн і представників "Великої сімки" (G7) з пропозицією, яка могла би дозволити вилучити на користь України заморожені в Європі російські активи.

Про це написало видання Financial Times. За даними журналістів, Бельгія ініціювала випуск боргових зобов'язань, які залучатимуть кошти для відновлення України. При цьому російські активи можна використати для забезпечення погашення боргу.

Коаліція країн-союзників України вимагатиме від Росії погашення боргу за випущеними зобов'язаннями, а в разі відмови розпочне вилучати заморожені активи. Ініціатори таких кроків стверджують, що це допоможе обійти деякі юридичні перешкоди для конфіскації російських коштів.

"Це, серед іншого, дозволить відкласти питання про те, що буде відбуватися зі суверенними російськими активами, хоча їх використають як заставу", — пояснило медійникам джерело, знайоме з перебігом переговорів на цю тему.

Минулого місяця прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо згадував про можливість використання російських активів як застави для фінансування для України.

За словами одного зі співрозмовників Financial Times, який брав участь у переговорах між США та ЄС щодо вилучення активів, пропозиція Бельгії стала "спробою знайти компроміс між різними точками зору як всередині Євросоюзу, так і в G7".

Нещодавно посли Євросоюзу досягнули згоди щодо використання прибутку від заморожених російських активів для допомоги Україні. Також дипломати своїм рішенням дозволили переказати доходи від активів РФ на окремий рахунок.

Наприкінці 2023 року західна преса писала про те, що США запропонували країнам "Великої сімки" конфіскувати заморожені російські активи у розмірі 300 мільярдів доларів на користь України. Ініціативу хотіли погодити до 24 лютого 2024 року.

Нагадаємо, декілька днів тому у Financial Times писали, що 2023 року бельгійська фінансова компанія Euroclear отримала близько 4,4 мільярда євро відсоткових доходів від російських активів, які заморожені через санкції Євросоюзу. Проте ці гроші, імовірно, не зарезервовані для України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.02.2024 09:30