Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Без спецпільг і зниження пенсійного віку: з'явились деталі меморандуму України з МВФ

У листі про наміри до керівництва Міжнародного валютного фонду українська влада зобов'язується не вводити нові спецпенсії та пільги, а також не знижуватиме пенсійний вік. 

Про це йдеться у тексті Меморандуму з Міжнародним валютним фондом.

Згідно з меморандумом, Україна планує розробити концептуальну основу для реформи пенсійної системи, а також розглядає можливість запровадження другого рівня пенсійної схеми. Варто відзначити, що будь-які запропоновані поправки до законодавства, які дозволять збільшити пенсійні витрати, повинні супроводжуватись середньостроковим аналізом бюджетної та боргової стійкості, а також чітким визначенням необхідних ресурсів у поправках до бюджету Пенсійного фонду України.

Документ зобов'язує українську владу утриматися від:

  • запровадження нових спеціальних пенсій чи пільг;
  • необов'язкового збільшення допомоги;
  • змін, що призведуть до зниження встановленого законом пенсійного віку.

Хто підписав Меморандум

На оновленому Меморандумі із МВФ свої підписи поставили президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова НБУ Андрій Пишний. Документ містить добровільні зобов'язання української влади здійснити певні кроки.

Нагадаємо, аналітики міжнародного валютного фонду (МВФ) оприлюднили новий прогноз про стан української економіки. Експерти вважають, що показники зростання цієї сфери до кінця 2023 року покращаться на 2%.

Додамо, за попередніми оцінками експертів, середній офіційний курс долара в Україні за підсумками 2024 року становитиме 41,1 гривні за долар. Проте невідомо як чітко все буде розвиватися на валютному ринку, адже зараз є багато факторів, на які не можна вплинути та спрогнозувати курс найближчим часом.

Раніше Міжнародний валютний фонд схвалив нову програму розширеного фінансування EFF для України в розмірі 15,6 млрд доларів. Перший транш у розмірі $2,7 млрд надійшов на початку квітня. Загалом цього року Україна мала б отримати від МВФ три транші на загальну суму 4,5 мільярда доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.12.2023 14:36