Фото: Pixabay

Безкоштовне лікування у стоматолога, путівки та пільги: хто з пенсіонерів має на це право

У 2024 році в Україні пенсіонери зі статусом Почесного донора України зможуть отримувати додаткові доплати до пенсії та ще низку пільг. Зокрема, вони мають право на безкоштовне протезування зубів у стоматолога.

Про це йдеться у законі України "Про донорство крові та її компонентів".

Згідно з законом, пенсіонери зі статусом Почесного донора України можуть розраховувати на доплату до своїх виплат. Сума додаткового нарахування становить 292 гривні. Також ця категорія пенсіонерів має право має право скористатися такими послугами:

  • безкоштовне протезування зубів (за винятком зубопротезування з використанням дорогоцінних металів) у державних чи комунальних закладах охорони здоров’я;
  • пільгове придбання ліків (зі знижкою 50 відсотків їх вартості) за рецептами, виданими закладами охорони здоров’я, заснованими на загальнодержавній та комунальній власності;
  • безкоштовна донорська кров для лікування;
  • пільгова купівля протезів та протезно-ортопедичних виробів;
  • першочергове право на придбання путівок у санаторії;
  • щорічна оплачувана відпустка у будь-який час.

Варто додати, що статус Почесного донора України можна отримати, якщо громадянин здасть 40 разових максимально допустимих доз крові та 60 разових максимально допустимих доз плазми.

Нагадаємо, у 2024 році індексація пенсій очікується на рівні 13%. Проте точний розмір буде відомий у середині лютого. Точний розмір індексації буде розраховано виходячи з показників макроекономіки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 17.01.2024 05:43