Фото: Новинарня

Більшість українців вважає, що Офіс президента надмірно впливає на державні інституції: опитування руху "Чесно"

Більшість українців вважає, що Офіс президента (ОП) впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень. Найбільшим є вплив на Верховну Раду та уряд. Окрім цього, 78% українців переконані, що співробітники та радники Офісу президента повинні подавати електронні декларації. 

Про це пише рух "Чесно".

Опитування, яке провів Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова показало, що понад 50% українців вважають вплив ОП на діяльність державних органів надмірним. Не погоджуються з цією тезою близько 25% громадян, а ще близько 20% не мають відповіді.

 опитування рух чесно

Крім того, українці вважають, що ОП перевищує свої повноваження у взаємодії з правоохоронними, антикорупційними та судовими органами. Близько 47% громадян переконані, що Офіс впливає на роботу органів правосуддя з перевищенням своїх повноважень. Близько 30% не згодні з цією тезою, а ще близько 23% не мають відповіді.

 опитування українців рух чесно

Інфографіка  рух "Чесно"

"Обов’язки та повноваження заступників і радників у штаті ОП настільки розмиті, що незрозуміло, за що саме вони відповідають, які їхні компетенції та напрямки діяльності. Тому цілком справедливою є вимога громадськості, аби радники та помічники ОП, які напряму чи опосередковано формують державну політику, декларували свої статки, а антикорупційні органи та ЗМІ могли б перевірити динаміку", — зазначається у повідомленні.

Також опитування показало, що 78% українців вважає за необхідне подавання співробітниками та радниками ОП електронних декларацій.

Автори дослідження зазначають, що такі результати опитування свідчать про справедливий запит суспільства на відкритість діяльності ОП та чітке роз'яснення його повноважень.

Нагадаємо, в період з 19 по 25 жовтня на території Російської Федерації аналітична служба "Левада-Центр" провела опитування, яке показало, що переважна більшість росіян готові підтримати потенційне рішення диктатора Володимира Путіна щодо припинення війни проти України. Проте громадяни країни-агресорки не готові повертати окуповані території.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.01.2024 13:05