Фото: для ілюстрації. Джерело: Anadolu Agency

Біженці з України почали частіше подавати заяви на міжнародний захист у Польщі

Громадяни України почали частіше просити міжнародний захист у Польщі. Від початку 2024-го відповідні заяви подали понад 1200 українських біженців.

Про це повідомляє Yavp.pl.

Згідно з даними Департаменту Польщі у справах іноземців, у січні-березні 2024 року кількість заяв про міжнародний захист у Польщі зросла приблизно на 30% порівняно з аналогічним періодом 2023-го. Загалом про прихисток просили майже 3000 людей. Найбільше заявників було з України — 1200 осіб. З Білорусі — 1000 людей, а з Росії — 300 осіб. Право на міжнародний захист у Польщі отримали 410 українців. 

Найбільше відмов у наданні міжнародного захисту у Польщі отримали громадяни Росії — 170 осіб. Для порівняння, лише 25 українців отримали відмови від Польщі у наданні такого захисту. 

"Іноземцю надається міжнародний захист у формі статусу біженця або додаткового захисту, якщо йому загрожує переслідування або реальний ризик втрати життя чи здоров’я в країні його походження", — йдеться у повідомленні. 

За законом такі заяви розглядають протягом шести місяців. Цього року середній час вивчення підстав для отримання притулку орієнтовано був 4,5 місяці. Під час оформлення статусу біженця іноземці мають право на соціальну підтримку, включно з проживанням, харчуванням, медичним обслуговуванням від Департаменту у справах іноземців, та на курси, зокрема із вивчення польської мови.

Варто зазначити, що станом на 31 березня 2024 року соціальну допомогу в Польщі отримували майже 5200 осіб, які попросили про міжнародний захист.

Нагадаємо, раніше українські біженці назвали умови, які вплинуть на їхнє рішення повернутись додомуБільшість громадян остаточно повернулися б до України, якби війна закінчилася у найближчі 12 місяців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.05.2024 00:20