Фото: росЗМІ

Бойовики "Вагнера" повертаються в Україну: у ISW оцінили, як це вплине на війну

Найманців з приватної кампанії "Вагнера" повертають на лінію фронту для ведення бойових дій в Україні. Експерти ставлять під сумнів ефективність угрупування після загибелі ватажків Євгена Пригожина та Дмитра Уткіна.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що 23 вересня за заявою колишнього голови Луганської обласної військової адміністрації Сергія Гайдая у цій області та на різних ділянках лінії фронту діють загони "вагнерівців". Щоправда, колишній посадовець не повідомив чисельність бойовиків "Вагнера" чи дані про організацію від якої вони діють в Україні.

За інформацією ISW, джерело у ПВК "Вагнера", повідомило, що близько 500 найманців цього угруповання, включаючи тих, хто відмовився брати участь у повстанні 24 червня в РФ, приєдналися до нової невстановленої організації. Її сформував колишній начальник відділу кадрів "вагнерівців". Раніше повідомлялося, що начальник відділу кадрів ПВК "Вагнера" як Вадим В. на прізвисько "Кришталь" намагався завербувати бойовиків у нову ПВК для операцій в Африці. Тепер, ймовірно, найманці, швидше за все будуть брати участь у боях на південному фланзі Бахмута.

Бойовики цього угрупування, на думку аналітиків ISW, швидше за все, несуттєво вплинуть на бойові можливості РФ, не забезпечивши ефективності, яку ПВК "Вагнера" мала як організація під керівництвом Євгена Пригожина та засновника Дмитра Уткіна.

"Такі повідомлення вказують на те, що сили "Вагнера" роздроблені та навряд чи зможуть організуватися в згуртовану бойову силу або вплинути на бойові можливості Росії, якщо вони повернуться до бойових дій в Україну", — йдеться у звіті.

Нагадаємо, що в таборі приватної військової компанії "Вагнера" у селі Цель під Осиповичами триває активний демонтаж наметів, який розпочався ще 28 липня. На початок демонтажу табір налічував близько 292 намети (включаючи тих, які використовували для господарських потреб), а зараз розібрали вже більше 160 одиниць, тобто 55%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.09.2023 07:22