Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Бойовиків "Вагнера" несподівано повертають у Росію: у ISW пояснили, що сталося

Бойовиків ПВК "Вагнера" з Білорусі, ймовірно, повертають назад до Російської Федерації. Перший етап виведення найманців відбувається нібито шляхом перекидання груп чисельністю від 500 до 600 осіб у Краснодарський край, Воронезьку та Ростовську області, а другий етап розпочнеться після 13 серпня.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Це може свідчити, за словами аналітиків, про те, що низка домовленостей між російським диктатором Володимиром Путіним та ватажком ПВК "Вагнера" Євгеном Пригожиним після збройного заколоту була порушено. 

Головна причина у тому, що, ймовірно, найманці "Вагнера" можуть залишити Білорусь, тому що Олександр Лукашенко відмовився їх фінансувати. Раніше він очікував, що РФ компенсуватиме заробітну плату найманців, але цього не відбувається.

"При цьому невелика група інструкторів "Вагнера" залишиться в Білорусі для навчання білоруських сил", — йдеться в повідомленні.

У ISW поки не мають візуальних підтверджень, що бойовики "Вагнера" йдуть з Білорусі.

"Бойовики, які не були перекинуті до Лівії, 6 серпня "терміново" пішли у відпустку до Росії з обов'язком підтримувати зв'язок, оскільки будь-якої миті можуть надійти нові накази", — йдеться у звіті.

Зазначимо, в українській розвідці заявили, що зараз найманці ПВК "Вагнера" у Білорусі не загрожують Україні. Речник ГУР МО України Андрій Юсов повідомляв, що частина терористів стане інструкторами для білоруських та російських військових. Самі "вагнерівці" заходять до Білорусі роззброєними, але значна частина із них має бойовий досвід.

Нагадаємо, за словами секретаря РНБО Олексія Данілова, заколот найманців ПВК "Вагнера" на чолі з Євгеном Пригожиним у Росії був заздалегідь узгоджений з диктатором Володимиром Путіним. Для цього також залучили генералів. Данілов додав, що нині вже є розуміння того, скільки генералів було задіяно у підготовці заколоту. Наразі частина з них перебуває за ґратами та відсторонена від своїх обов'язків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.08.2023 07:59