Фото ілюстративне з відкритих джерел

Британія планує взяти на озброєння своєї армії гіперзвукові ракети власного виробництва

Британське військове керівництво хоче, щоби збройні сили країни мали озброєння, яке здатне розвивати швидкість понад 5 Махів (понад 6 000 км/год). Британці прагнуть наздогнати у цих зусиллях Китай, Росію та Сполучені Штати Америки.

Про це повідомило видання The Telegraph. Журналісти дізналися, що міністерство оборони країни наполягає на тому, щоби нову зброю спроектували та виробили повністю у Великій Британії.

Прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак визначив цей проект як один із напрямків запланованого збільшення оборонного бюджету на 75 мільярдів фунтів стерлінгів протягом наступних шести років.

"Такі передові проекти, як цей, стали можливими лише завдяки величезним новим інвестиціям, які уряд зробив цього тижня в оборонні інновації", — повідомило джерело видання в оборонному відомстві.

Плани розробки ракети все ще перебувають на ранній стадії, поки що не ухвалили жодного рішення про те, чи буде вона запускатися зі суші, моря чи повітря. Одним із варіантів є зброя, яку можуть встановити на винищувачі типу Typhoon або F-35. Розглядається також варіант із запуском ракети з одного з британських військових кораблів.

У міністерстві оборони відмовилося детально коментувати ці плани, посилаючись на міркування національної безпеки.

"Ми працюємо над гіперзвуковими технологіями для подальшого розвитку суверенних передових можливостей Великої Британії. Продовжуємо інвестувати в наше обладнання, щоби протистояти поточним і майбутнім загрозам", — зазначив речник відомства.

Велика Британія готова інвестувати до мільярда фунтів стерлінгів у свій гіперзвуковий проект через оборонний консорціум протягом наступних семи років, хоча джерела повідомили, що ракети можуть придбати й у США, якщо майбутній оборонний аудит виявить, що вони потрібні раніше.

Раніше Сунак заявляв, що його країна збільшить витрати на оборону до мінімального порога у 2,5% ВВП до 2030 року, що є найбільшим за останні десятиріччя зростанням.

Нагадаємо, що 10 квітня Україна та Велика Британія підписали важливу угоду в межах домовленостей про співпрацю у сфері оборонних матеріалів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.04.2024 14:55