Фото: Pixabay

Частині громадян можуть припинити нарахування пенсій: названо причину

Якщо громадянин України не користувався банківським рахунком більш як шість місяців, йому можуть припинити виплати пенсій. Аби цього уникнути, треба хоча б раз за вказаний період провести транзакцію своєю пенсійною карткою.

Про це йдеться у матеріалі "На пенсії". Щоб повернути кошти за період, поки нарахування не відбувалися, громадянину потрібно звернутися до Пенсійного фонду та підтвердити свою особу.

"Якщо пенсіонер з’являється та підтверджує свою особу, то нарахування та виплата пенсії триває", — розповіла заступниця глави Мінсоцполітики Дар’я Марчак. Після перевірки даних ПФУ ухвалює рішення про відновлення виплат протягом 10 днів (із дня звернення).

Крім того, кошти можуть припинити виплачувати:

  • у разі смерті людини;
  • якщо пенсіонер подав неправдиві відомості щодо стажу та зарплати;
  • якщо пенсіонер надовго їде за кордон (у цьому випадку можуть бути винятки. Якщо Україна з країною його нового перебування має договір про виплату пенсій, то він продовжуватиме отримувати пенсію за кордоном).

Українці можуть самостійно порахувати й підвищити свою пенсію

Міністр соціальної політики Оксана Жолнович раніше пояснювала, що громадяни можуть скористатися цифровим сервісом "Пенсійний калькулятор", який допоможе порахувати майбутню пенсію та, за необхідності доплатити страхові внески задля збільшення майбутньої пенсії.

"Важливо, що ви маєте можливість впливати. У пенсійному кабінеті можна не тільки розрахувати пенсію, а й в один клік доплатити страхові внески, якщо ви хочете, щоб ваша пенсія була більша. Або ж допомогти вашим рідним отримувати більшу пенсію вже зараз, заплативши внески для меценатської пенсії", — наголосила міністр.

За словами Жолнович, функціональність цих сервісів у майбутньому буде розширена.

"Ми будемо їх розширювати, щоб збільшувати можливості інвестувати у своє майбутнє", — додала вона.

Аби порахувати майбутню пенсію можна на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду, потрібно:

  1. Авторизуватися на вебпорталі за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), "Дія. Підпису" чи BankId.
  2. У розділі "Портал персональних послуг" обрати "Пенсійний калькулятор". Усі потрібні для розрахунку дані підтягнуться автоматично.

 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що учасники бойових дій мають право на доплати до пенсії у розмірі 25% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Економіка, 18.09.2023 04:14