Фото: Twitter/Charles Michel

Чи можливий вступ України до ЄС протягом двох років: заява Євроради

Україна планує стати членом Євросоюзу в найближчі два роки. Цей процес може бути прискорений, якщо будуть реалізовані всі необхідні реформи.

Про це розповів президент Євроради Шарль Мішель в інтерв'ю "Суспільному".

"Я не кажу, що це нереально. Якщо з українського боку буде сильна політична воля до прискорення, якщо буде впевненість, яку я відчуваю, для того, щоб впроваджувати необхідні реформи, це можливо прискорити", — заявив президент Євроради.

Водночас Мішель розповів, що за кілька тижнів до того, як блок ухвалив рішення про надання Україні статусу кандидата в члени ЄС, деякі країни вагалися, а деякі ставилися песимістично.

Однак, попри вагання деяких європейців, Україна все ж змогла отримати статус кандидата швидше, ніж це зазвичай відбувається з боку ЄС.

"Я не хочу сказати щось таке, що створило б ще більше труднощів. Але думаю, ми повинні зосередитися на необхідних зусиллях з обох сторін. Це пункт перший. Пункт другий — це очікування початку переговорів, що є важливим кроком", — пояснив Шарль Мішель.

Наразі, на думку президента Євроради, важливо використовувати інструменти, які вже існують. Через це Шарль Мішель хотів би прискорили процес спільного роумінгу, щоб з'єднати Україну з ЄС. Окрім цього, хотів би прискорити зусилля для поступової інтеграції України в єдиний ринок.

"Я хочу, щоб ми доклали більше зусиль для того, щоб з'єднати інфраструктуру на основі принципу: "давайте будемо конкретними, давайте будемо оперативними". І українська влада знає, що у них є багато друзів в ЄС, які щиро бажають допомогти вам прискорити цей процес", — наголосив Шарль Мішель.

Нагадаємо, у Києві 3 лютого стартує 24-й саміт Україна-ЄС. Згідно з Угодою про асоціацію, ця подія є щорічною. Україна під час заходу очікує на просування у низці питань, які наблизять її до вступу в ЄС. Очікується, що на ньому можуть озвучити першу оцінку виконання рекомендацій щодо вступу до Євросоюзу.

Політика, 03.02.2023 15:42