Фото: 12kanal.com

Чи можна жінкам заходити до церкви в штанах та з непокритою головою: відповідь ПЦУ

Серед вірян часто відбуваються дискусії на тему, чи можна жінкам та дівчатам заходити до церкви у штанах та з непокритою головою.

У прес-службі Православної церкви України (ПЦУ) відповіли на це питання.

"Немає в нашій церкві такої заборони. Та й в інших православних церквах світу (окрім МП, очевидно) подібних правил, які б забороняли зараз жіноцтву в штанах приходити до храмів, не існує", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, для священнослужителів важливим є не те, в якому одязі людина приходить до храму, а "головне — з якими бажаннями та духовними потребами".

Походження міфу про заборону відвідування церкви у штанах

У ПЦУ пояснили, що цей міф з'явився через неправильне тлумачення, чи незнання Святого писання.

"Найчастіше в контексті такої "заборони" посилаються на рядки зі Старого Завіту: "На жінці не повинно бути чоловічого одягу, і чоловік не повинен вдягатися в жіноче вбрання, бо мерзенний перед Господом Богом твоїм усякий, що робить це". Але чи про жіночі штани йшлося у тих рядках?", — зазначили в прес-службі.

Відомо, що в часи, коли писалися правила Старого Завіту, люди одягалися зовсім не так, як у сучасному світі. Тоді жінки, і чоловіки носили схожий одяг. У Біблійній енциклопедії Брокгауза зазначається: "Жіночий одяг був схожий на чоловічий, але все ж мав деякі відмінності".

У Православній церкві підкреслили, що важливою є не так форма одягу, як мета, з якою він вживається., адже для Бога важливе не зовнішній вигляд людини, а внутрішній стан душі. Проте і чоловічий, і жіночий одяг, коли людина проходить до храму, не має бути спонуканням до гріховних спокус.

Також у ПЦУ наголосили, не витрачати час на суперечки та заборони, а також закликали не судити інших людей за зовнішністю — особливо зараз, під час війни та великих втрат.

"Можливо, ця людина втратила все, і в неї просто немає іншого вбрання. А навіть якщо і є — не ви їй суддя. Прагніть того, щоби не виглядати, а бути вірними — не зовнішньо, а внутрішньо. Зустрічайте людей з любов'ю, а не з осудом, з радістю, а не з докором. Двері нашої церкви завжди відкриті для всіх — і чоловіків, і жінок. І чи будуть то жінки з покритою, чи непокритою головою, одягнені в спідницю чи в штани, в будь-який день календаря — наші храми завжди відкриті для вас, аби стати місцем молитви та єднання з Господом", — підсумували в ПЦУ.

Нагадаємо, в Україні 50% християн вважають перехід Православної церкви України (ПЦУна новоюліанський календар позитивним рішенням. Проте 15% українців ставляться до цього негативно.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 29.04.2024 01:51