Фото: Pexels

Чи вистачить власного газу Україні на опалювальний сезон: у "Нафтогазі" зробили прогнози

З 1 жовтня в Україні стартує опалювальний сезонУкраїна планує обійтися без імпортного газу, а тепло в оселях українців забезпечуватимуть за допомогою власного палива.

Про це повідомив голова правління НАК "Нафтогазу" Олексій Чернишов в інтерв'ю "Європейській правді".

Зазначається, що під час підготовки до нового опалювального сезону Україна не імпортує газ з-за кордону, а купує паливо у приватних вітчизняних газовидобувників. При цьому наша держава вже забезпечена газом на зимовий період.

Чернишов пояснив, що Кабінет міністрів врахував ризики щодо електрогенерації та поставив план накопичити в сховищах 14,7 мільярда кубометрів. Зараз у сховищах близько 13 мільярдів кубометрів газу.

"Переважна більшість — це український газ, решта — нерезиденти. Обсягу, який належить "Нафтогазу", абсолютно достатньо для того, щоб пройти опалювальний сезон. Ми не плануємо чіпати інший газ", — зазначив він.

Олексій Чернишов підтвердив, що в плани "Нафтогазу" не входить купівля газу за кордоном.

"У нас є кредитна лінія ЄБРР на 300 мільйонів євро, яку ми плануємо використати для створення резервів для енергетиків. Але зараз ми не дивимося на імпорт. Поки що я не бачу, що він знадобиться", — наголосив глава "Нафтогазу".

Він зазначив, що "Нафтогаз" викупив у енергетичної біржі 0,7-0,8 мільярда кубометрів газу.

"Про контрагентів — це основні приватні видобувні компанії. Ми готові викупити весь річний видобуток компаній. У кого є бажання — будь ласка. У нас були моменти, у червні точно, коли ціна, за якою ми купували, була такою ж, як експортна опція", — додав він.

Як Україна готується до опалювального сезону

Підготовка енергосистеми — один із пріоритетних напрямів для успішного проходження зими. До 1 жовтня 2023 року в Україні очікують повну готовність до опалювального сезону. Зараз триває підготовка та ремонтні роботи. Планові ремонти на енергетичних об'єктах України йдуть за графіком. Найгірша ситуація із підготовкою до опалювального сезону у прикордонних з Росією областях, а також на прифронтових територіях. На початок зими Міненерго має намір вийти на заплановані потужності.

Станом на 15 серпня маємо понад 70% готовність обʼєктів ЖКГ. Продовжуються планові роботи з підготовки житлового фонду, мереж, котелень та генеруючого обладнання. У 2023 році фахівці вже відремонтували 14,5 тисячі кілометрів повітряних ліній, кілька підстанцій та електрообладнання, а також посилили захист енергетичних об'єктів.

Нагадаємо, з 1 жовтня в Україні стартує опалювальний сезон. Хоч більшість субсидій на житлово-комунальні послуги будуть перепризначені автоматично, провести контроль виділення державних коштів необхідно. Так, українці можуть навіть не виходячи з дому дізнатися, чи нараховано їм субсидію. В режимі онлайн також можна дізнатися про її розмір. Для цього необхідно зайти на портал Міністерства соціальної політики.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.08.2023 23:45