Фото: Генштаб ЗСУ

Чому контрнаступ ЗСУ пішов не за планом: The Washington Post вказує на помилки США

Згідно з планом контрнаступу, протягом 7 червня поточного року українські військові мали просунутися на понад 14 кілометрів до села Роботине для подальшого визволення Мелітополя і перерізання російських шляхів постачання. Проте початковий план не спрацював і подальші зусилля української армії не мали потужного ефекту.

У статті The Washington Post детально пояснюється, чому контрнаступ України зазнав фіаско.

За даними видання, на четвертий день головнокомандувач ЗСУ наказав військам призупинити атаку через великі втрати у техніці країн Заходу та особового складу. У статті пояснюється, що українські сили відмовились від ідеї прорвати російську оборону масованою, механізованою атакою за підтримки артилерійського вогню за порадою колег з США. Своєю чергою Валерій Залужний вирішив відправити українських солдатів пішки групами по 10 осіб. Такі дії мали дозволити зберегти техніку і життя, але коштом дуже повільного просування.

У підсумку замість прориву у перший день, ЗСУ за майже шість місяців з червня просунулися приблизно на 19 кілометрів та звільнили кілька сіл, а Мелітополь все ще залишається недосяжним. На основі звітів щодо контрнаступу були зроблені такі висновки:

  • 70% військовослужбовців однієї з бригад, яка вела контрнаступ і була оснащена новітнім західним озброєнням, вступили в бій, не маючи бойового досвіду;
  • невдачі України на полі бою призвели до розбіжностей зі Сполученими Штатами щодо того, як найкраще прорвати глибоку російську оборону;
  • командувач американськими силами в Європі не міг зв'язатися з українським головнокомандувачем протягом декількох тижнів на початку кампанії на тлі напруженості через різне бачення рішень на полі бою.

Згодом американці дійшли висновку, що Україна недопрацювала у базовій військовій тактиці, зокрема у використанні наземної розвідки для розуміння щільності мінних полів. Своєю чергою українські офіційні особи переконані, що американці не розуміють, як ударні безпілотники та інші технології змінили поле бою.

Українські військові розповіли, що, на їхню думку, американські інструктори не розуміли масштабу конфлікту з більш потужним ворогом. "Не було враховано наявність величезної кількості безпілотників, укріплень, мінних полів тощо", — розповів солдат 47-ї ОМБр з позивним "Джокер".

За словами військового, попри деякі переваги американської програми, багато чого було відкинуто після перших бойових зіткнень. При цьому американські й українські офіційні особи заявили, що вони ніколи не очікували, що двомісячна підготовка перетворить ЗСУ на "сили, подібні до сил НАТО".

За розповідями українських військових, росіяни знали, звідки відбуватиметься наступ, а елемент несподіванки було втрачено. Серед покинутого озброєння на позиціях росіян знаходили протидронну зброю, тепловізори та невеликі розвідувальні дрони. 

"Я зрозумів, що ворог підготувався. Ми не застали їх зненацька, вони знали, що ми прийдемо", — заявив Олександр Сак, тодішній командир 47-ї бригади.

Сак також знайшов мапу, яку окупанти використовували для позначення своїх мінних полів — лише на одній ділянці фронту по 6,5 кілометра завдовжки та завглибшки було позначено понад 20 тисяч мін. За словами високопосадовця українського оборонного відомства, близько 60% українського обладнання для розмінування було пошкоджено або знищено в перші дні контрнаступу.

Військові США закликали використовувати артилерію для придушення ворога, поки механізовані наземні війська просуваються до своєї мети. Але українські офіційні особи заявили, що велика кількість різних типів безпілотників по обидва боки лінії фронту була найбільшим фактором, що заважав арміям обох країн відвоювати значні позиції протягом багатьох місяців.

Видання наголошує, що у липні, коли в Україні закінчилися артилерійські снаряди, а контрнаступ сповільнився, адміністрація Байдена змінила позицію щодо надання касетних боєприпасів. Остаточне ключове рішення про передачу зброї було прийняте у вересні, коли Білий дім погодився надати ATACMS, але ця зброя також не змінила картину на полі бою.

Нагадаємо, генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що потенційна поразка України у війні з Російською Федерацією буде трагедією для усього цивілізованого світу. Військова підтримка Києва є в інтересах самого Північноатлантичного альянсу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.12.2023 17:59