Фото ілюстративне зі соцмереж

Чому Росія закуповує балістичні ракети за кордоном: в ISW вказали на цікавий факт

Росія, можливо, активізує зусилля щодо закупівлі балістичних ракет з-за кордону, оскільки в деяких умовах ці ракети виявляються більш ефективними для ураження цілей в Україні. Російські сили регулярно використовують балістичні ракети малої дальності для завдання ударів по українських містах, розташованих ближче до лінії фронту, і ці ракети, мабуть, більш ефективні для подолання української протиповітряної оборони або обходу її. 

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики наголошують, що українська ППО перехопила 149 зі 166 зареєстрованих російських крилатих ракет у ході інтенсивних атак з 29 грудня 2023 року, але, наприклад, перехопила лише кілька балістичних ракет, які Росія запустила Україною за той же період. Російські сили перепрофілювали ракети ППО С-300 і С-400 для завдання ударів по надводних цілях в Україні, а українські офіційні особи визнали, що українська ППО ледве перехоплює ці нестандартні ракетні атаки, використовуючи свої власні системи С-300 і С-400. 

Українські сили також виявилися менш успішними у перехопленні балістичних ракет "Іскандер" під час недавніх ударів, хоча вони все ж таки перехопили ракету "Іскандер-М" під час менш інтенсивної серії російських ракетних та безпілотних ударів 30 грудня. Повідомляється, що українські сили перехопили всі ракети "Іскандер-М" або С-300/С-400, випущені російськими військами по Києву 12 грудня. Також українська армія перехопила всі 10 ракет "Кинджал", які російські війська випустили Україною 2 січня, за допомогою наданих Заходом систем "Патріот". Таким чином, ефективність російських балістичних ракет, схоже, частково залежить від конфігурації парасольки ППО України в цільовій зоні та ударного комплексу, частиною якого є ракети.

Відносний успіх, якого досягли російські війська у завданні ударів по цілям в Україні за допомогою балістичних ракет у поєднанні з крилатими ракетами та безпілотниками, може спонукати Росію активізувати зусилля щодо отримання балістичних ракет з-за кордону. Повідомляється, що Росія може виробляти приблизно 42 ракети "Іскандер" і чотири ракети "Кинджал" на місяць, хоча незрозуміло, яка виробнича потужність С-300/С-400. Російська оборонно-промислова база, ймовірно, не зможе виробляти балістичні ракети в масштабах, необхідних для постійної ударної кампанії по Україні, яка спирається на регулярне витрачання великої кількості балістичних ракет, і Росії, ймовірно, доведеться купувати балістичні ракети з-за кордону, якщо вона бажає підтримувати масштабні ракетні удари по Україні.

За даними The Washington PostПівнічна Корея могла передати Російській Федерації декілька десятків балістичних ракет для ударів по Україні. І така військова підтримка має тенденцію до зростання.

Нагадаємо, в листопаді Defense Express повідомляв, що Північна Корея, ймовірно, передала Російській Федерації балістичні ракети малої дальності. Окупанти могли отримати північнокорейський аналог "Точки-У" або Р-17.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.01.2024 05:57