Петер Сійярто. Джерело: угорські ЗМІ

Чому Угорщина блокує інтеграцію України в ЄС: Сійярто навів Німеччині аргументи

Очільник угорського міністерства зовнішніх справ Петер Сійярто пояснив, чому Україна наразі "непридатна" до вступу в Євросоюз. Таким чином він відреагував на критику німецької колеги Анналени Бербок.

Відповідна заява Сійярто з'явилась у Facebook.

"Україна просто надто далека від того, щоб бути придатною для вступу чи навіть переговорів про це, тому було б більш своєчасним спочатку розвивати стратегічне партнерство", — написав він.

Сійярто також заявив, що Бербок "абсолютно неправильно розуміє ситуацію". 

"Позиція Угорщини щодо вступу України до Європейського Союзу є продуманою та обґрунтованою, у ній немає жодного шантажу чи навіть гри. Ми категорично відмовляємося змішувати речі, які не мають жодного стосунку", — наголосив очільник МЗС Угорщини.

За словами дипломата, ані угорський народ, ані угорський парламент, ані угорський уряд досі не бачать користі для Європи від "поспішного початку переговорів з Україною".

Він запевнив, що Будапешт не змінить свою позицію "під будь-яким тиском". 

"Ми рекомендуємо, щоб зберегти європейську єдність, зняти пропозицію про початок переговорів з Україною з порядку денного зустрічей наступного тижня у Брюсселі", — резюмував Сійярто.

Конфлікт Орбана та керівництва Єврокомісії

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв зірвати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Він переконує, що Україна не готова до переговорів про вступ до Європейського Союзу. Саме тому, за його словами, в ЄС найближчими місяцями відбудуться "серйозні політичні баталії".

Відомо, що Угорщина виступала проти багатьох ініціатив Євросоюзу щодо підтримки України для відсічі агресії Москви й отримує більшу частину сирої нафти та газу з Росії. Угорщина розвиває тісніші зв'язки з Росією, ніж інші держави ЄС, і розглядається як ключовий потенційний противник рішення про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу, що вимагатиме одностайної підтримки 27 членів блоку.

Раніше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан порівняв членство його країни в Європейському Союзі із більш ніж 40 роками радянської окупації. Зокрема, він звинуватив ЄС у нібито прагненні позбавити Угорщину її ідентичності шляхом нав'язування моделі ліберальної демократії, яку, за його словами, відкидають угорці.

Нагадаємо, що вчора президент Європейської ради Шарль Мішель скоротив свою поїздку до Пекіна. Це пов’язано з тим, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує зірвати саміт лідерів Євросоюзу наприкінці року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.12.2023 18:57