Фото: росЗМІ

Які проблеми для Путіна може створити загибель Пригожина: аналіз Reuters

Ймовірна загибель ватажка "вагнерівців" Євгена Пригожина внаслідок авіакатастрофи у Тверській області Росії 23 серпня робить диктатора Володимира Путіна сильнішим у короткостроковій перспективі, усуваючи впливову фігуру, яка кинула виклик його авторитету та погрожувала виставити його слабким. Водночас смерть Пригожина позбавляє російського тирана сильного та проникливого гравця, який довів свою корисність для Кремля, відправивши своїх найманців у найкривавіші битви війни в Україні та просуваючи російські інтереси по всій Африці.

Про це йдеться у новому аналізі Reuters. Агентство нагадало, що Путін лише після 24 годин після інциденту з літаком висловив "щирі співчуття" сім'ям усіх десятьох загиблих та похвалив Пригожина як "талановитого бізнесмена".

Диктатор заявив, що з приводу авіакатастрофи буде проведено повне розслідування, однак його результати навряд чи похитнуть поширену думку про те, що Пригожина було вбито як акт помсти за організацію заколоту наприкінці червня.

Сполучені Штати розглядають низку теорій щодо причин падіння літак, включно з влученням в нього ракети класу "земля-повітря", повідомили Reuters офіційні особи США. Аналітики вважають, що припущення про участь Кремля може справді відповідати цілям Путіна.

"Якими б не були причини авіакатастрофи, всі розглядатимуть це як акт відплати та розправи, і Кремль не буде особливо цьому перешкоджати. З точки зору Путіна, а також багатьох силовиків та військових, смерть Пригожина має стати уроком для будь-яких потенційних послідовників", — заявила засновниця консалтингової компанії R.Politik Тетяна Станова.

Але смерть Пригожина, якщо вона підтвердиться, не обійдеться Путіну без втрат. Аналітики кажуть, що це відкриває перспективу безладної боротьби за контроль над величезною бізнесовою імперією "Вагнера" та можливого розколу між прагматиками, які бажають інтегруватися з міністерством оборони РФ, та скривдженою ультранаціоналістичною фракцією, яка вже висловлює свій гнів у соціальних мережах.

"Я думаю, що з усіх боків це стане чимось на зразок безголового середовища типу "Ігри престолів" або "Клану Сопрано", де у нас є конкуруючі дрібніші фракції й дрібніші осколки Вагнера. У довгостроковій перспективі я думаю, що це стратегічна втрата (для Росії, — ред.)", — сказав виконавчий директор з розвідки загроз. фірма Flashpoint та колишній співробітник розвідки США Ендрю Борен.

Читайте також: Останній політ Пригожина. Три важливі питання щодо смерті головного "вагнерівця"

Фахівець лондонського аналітичного центру RUSI та автор книги "Росія в Африці" заявив, що втрата розгалуженої мережі Пригожина буде негативною стороною для Путіна.

"Він втрачає багато особистих контактів, які Пригожину вдалося налагодити на цьому континенті, у тому числі ті контакти, які були б необхідні для експорту золота та алмазів з країн, що знаходяться під санкціями, таких як Малі та Центральноафриканська Республіка", — сказав Рамані.

Фахівець з Росії в Університеті Ла-Троб в Мельбурні Роберт Хорват вважає, що позиція Путіна залишається крихкою.

"Проблема вбивства Пригожина полягає в тому, що воно ризикує спровокувати акти помсти з боку десятків тисяч вагнерівських найманців — деяких загартованих у боях ветеранів, деяких засуджених злочинців, які воювали під прапором "Вагнера". Це також ризикує привернути нову увагу до популістської кампанії Пригожина, його засудження виправдання війни режимом і величезної прірви, що відокремлює легковажних дітей правлячої еліти від дітей простих людей, які поверталися з України в трунах", — сказав Ховарт.

Відомо, що авіакатастрофа збіглася у часі, коли російські державні ЗМІ повідомили про усунення Сергія Суровікіна — колишнього командувача військових сил Росії в Україні з посади голови російських ВПС. У поширених, але непідтверджених повідомленнях йшлося, що Суровікіна притягли до кримінальної відповідальності за можливу співучасть у заколоті Пригожина.

Що відомо про авіакатастрофу у Тверській області РФ

Ввечері 23 серпня у мережі почали масово поширювати відео падіння літака у Тверській області Росії. Пізніше з'ясувалося, що це був бізнес-джет Embraer Legacy 600, який належав засновнику ПВК "Вагнера" Євгену Пригожину. Сам він нібито перебував на борту.

Згодом російський державний телеканал "Росія 24" повідомив, що засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин таки загинув під час авіатрощі. Це було першим офіційним повідомленням з приводу смерті терориста. Очевидці зазначали, що перед падінням літака вони почули два вибухи й не виключали, що його збили системи протиповітряної оборони. Пропагандистські Telegram-канали вказували, що теракт є однією з версій, яку вже розглядають правоохоронці.

Слідчий комітет РФ порушив за фактом авіаційної події у Тверській області кримінальну справу, передбачену ст. 263 КК РФ (порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту).

За даними білоруського підпілля, увечері 23 серпня почалося згортання частини таборів "вагнерівців" у Білорусі. "Вагнерівці" нібито намагалися залишити Білорусь на тлі новин про загибель їхнього лідера.

Пізно ввечері у середу Федеральне агентство повітряного транспорту Росії (Росавіація) підтвердило, що на борту літака, який 23 серпня ввечері розбився у Тверській області РФ, перебував керівник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин та його помічник Дмитро Уткін.

Нагадаємо, 24 серпня російський диктатор Володимир Путін вперше прокоментував авіакатастрофу у Тверській області та "висловив співчуття" родинам загиблих. Крім того, диктатор згадав і про очільника приватної військової компанії "Вагнера" Євгена Пригожина.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.08.2023 00:43