Фото ілюстративне зі соцмереж

Данія першою у світі закупить зброю для ЗСУ в українських виробників: для цього виділили $28,5 млн

Данія першою у світі закупить озброєння та військову техніку для Збройних сил України в українських виробників. Країна виділила на це 28,5 мільйонів доларів.

Про це повідомила прес-служба Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України.

"16 квітня Данія оголосила про виділення 200 мільйонів данських крон (28,5 мільйонів доларів) на закупівлю озброєння та військової техніки для ЗСУ в українських виробників. Ці кошти передбачені в рамках нового пакета допомоги Україні. Загалом було виділено приблизно 2,2 мільярда данських крон", — йдеться у повідомленні.

У відомстві підкреслили, що це "перше й поки що безпрецедентне рішення", коли озброєння для Сил оборони України закуповують за кошти іншої держави в українських виробників. Таке рішення надзвичайно важливе для української економіки та ЗСУ, адже виробничі спроможності українського ОПК значно перевищують купівельні спроможності державного бюджету.

"Спроможність українського ОПК становить близько 20 мільярдів доларів. При цьому Україна має лише шість мільярдів доларів на закупівлю озброєння. У нас працює лише третина усіх станків, які наявні в країні — бо грошей не вистачає, щоб забезпечити замовленнями решту", — пояснив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

За його словами, оптимальний вихід з цієї ситуації — переконати партнерів, що готові купувати зброю для ЗСУ, робити це в Україні.

"Так народився проект ZBROYARI: Manufacturing Freedom. Це глобальна фандрейзингова кампанія, стратегічний збір — не по людях, а по цілих націях. Його мета — зібрати 10 мільярдів доларів на виробництво української зброї в цьому році. Сьогодні ми маємо перший донат. Це рішення знакове, воно відкриває шлях для інших країн — і ми неймовірно вдячні данському уряду і данському народу за лідерство", — підсумував міністр.

Нагадаємо, 8 квітня стало відомо, що Данія передасть Україні кошти на відновлення української енергетичної системи після масованих атак Росії на інфраструктуру. Йдеться про п'ять мільйонів євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.04.2024 16:55