Фото: lviv.fm

День пам'яті "кіборгів": Зеленський, Залужний, Сирський і Наєв відзначили мужність українських захисників

У суботу, 20 січня, Україна відзначає День памʼяті захисників Донецького аеропорту або День пам'яті "кіборгів". У цей день президент Володимир Зеленський, головнокомандувач Валерій Залужний, а також генерали Олександр Сирський та Сергій Наєв відзначили мужність українських воїнів.

Відповідні дописи у День пам'яті "кіборгів" з'явились у Telegram політика та військових.

"242 дні оборони Донецького аеропорту. 242 дні стійкості та хоробрості наших захисників. Подвиг "кіборгів" довів: українців не зламати. Світ уже тоді міг побачити, на що здатні українці. Памʼятаємо кожного, хто бʼється заради держави!"написав у Telegram Зеленський.

Також героїзм українських воїнів відзначив Валерій Залужний.

"Сьогодні День пам'яті захисників Донецького аеропорту, героїв, які написали важливу сторінку в історії боротьби за нашу Незалежність. Цей подвиг українських воїнів продемонстрував усьому світові відвагу, мужність та незламність українців. Навіки в нашій пам’яті закарбувалися слова: "Кіборги вистояли, не встояв бетон". Ми дякуємо кожному, хто бився в ДАПі. Ми памʼятаємо усіх, хто віддав життя за нашу свободу. Слава Героям!" — написав він.

Також на стійкості "кіборгів" акцентував у своєму дописі командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський.

"242 дні оборони Донецького аеропорту. 242 дні стійкості та хоробрості наших захисників", — написав генерал.

Своєю чергою командувач Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв зазначив, що захист ДАПу став одним з найважчих протистоянь для нашого народу.

"Захист Донецького аеропорту. Це було одне з найважчих протистоянь для України. Воно виявило сталевий дух, несамовиту впертість і надзвичайну витримку воїнів на початку російсько-української війни", — написав військовий.

Наєв додав, що фраза "кіборги" вистояли, не встояв бетон" навіки увійшла у світову історію разом із героїчним подвигом українських бійців. 

"Воїни-кіборги стали символом виняткової мужності та неймовірної стійкості українського народу, який сьогодні героїчно продовжує боротьбу за незалежність своєї держави. Вічна слава і честь захисникам! Вічна слава героям! Слава Україні!" — додав Сергій Наєв.

Що відомо про оборону Донецького аеропорту

Оборона Донецького летовища тривала 242 дні. Бої за Донецький аеропорт — одні з найзапекліших у війні на Сході України. 

У Донецькому аеропорту та селищі Піски протягом цього періоду воювали спецпризначенці Третього окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку "Дніпро-1", Добровольчого українського корпусу (ДУК) та інші. До того ж в обороні брали участь не тільки воїни, але і медики з волонтерами, які надавали допомогу та підтримку українським бійцям. 

У період з 18 до 21 січня 2015 року внаслідок підриву окупантами термінала ДАП загинуло 58 "кіборгів", тож 21 січня було ухвалено рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу, який був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських захисників, поранено — понад 500. Багатьох із них відзначено державними нагородами, декого — посмертно.

Сьогодні наші воїни продовжують стримувати ворога, тим самим доводячи усьому світові, що українська нація є незламна та непереможна. Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року "кіборги" знову зі зброєю у руках захищають Батьківщину.

Нагадаємо, 18 січня відбулася прем'єра документального фільму "Незавершений політ" про життя керівника Міністерства внутрішніх справ України Дениса Монастирського і членів його команди, які трагічно загинули у Броварах внаслідок падіння гелікоптера рівно рік тому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.01.2024 16:25