Святий Юрій. Джерело: zolochiv.net

День святого Юрія: історія та заборони цього дня

У вівторок, 23 квітня, за новим церковним календарем віряни вшановують святого Юрія Переможця. Це одна з найвідоміших постатей в християнстві. Його називають захисником свійської худоби, зокрема корів.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя святого

Святий Юрій народився в заможній родині, яка свято вірила в Ісуса Христа. Жив у місті Бейрут. В дорослому віці хлопець пішов служити у військо, де невдовзі отримав чин старшого воєначальника. На своєму посту Юрій бачив, як цар-язичник ненавидить християн та намагався захистити невинних. Він вголос називав себе християнином та чекав, коли розпочнеться над ним царський суд.

На суді Юрій виголосив сильну промову на захист християнства, однак царя вона не переконала. Сам правитель не хотів втрачати хорошого та досвідченого воїна, а тому вмовляв його зректися своєї віри та перейти на бік язичництва. Юрій не погодився, тому цар наказав покарати святого. Однак його рани зцілив ангел, який спустився з небес. Коли цар побачив, що дух Юрія не зламати, він наказав відрубати чоловікові голову. 

Святий Юрій Переможець

Святий Юрій Переможець. Джерело: Вікіпедія

Що не варто робити у цей день

  • Не бажано вишивати, шити та в'язати.
  • Не варто обрізати волосся, краще перенести цю процедуру на інший день.
  • Не можна користуватися гострими предметами.
  • Цього дня не можна вживати молочні продукти, м'ясо та яйця, оскільки триває Великий піст.
  • Також заборонено вживати алкоголь та влаштовувати гучні святкування.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочався Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 23.04.2024 10:27