Фото: Pixabay

Деякі українці можуть вийти на пенсію у 50-річному віці

В Україні деякі категорії громадян мають право вийти на пенсію за віком у 50 років. Зокрема, це стосується багатодітних українців, а також матерів та батьків осіб з інвалідністю з дитинства.

Нюанси законодавства пояснило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Хто може вийти на пенсію у 50 років

Достроково вийти на пенсію у 50 років можуть як мами, і батьки. Проте законодавством передбачено, що право на це має лише один із багатодітних батьків. Згідно з чинним законодавством, така можливість надається українцям, які мають п'ять і більше дітей. Жінка зможе оформити пенсію у віці 50 років, якщо вона має не менше 15 років страхового стажу.

Для чоловіків такі вимоги більш жорсткі — на достроковий відпочинок вони можуть вийти на пенсію у 55-річному віці за умови стажу не менше 20 років. Також право на достроковий вихід на заслужений відпочинок мають матері та батьки осіб з інвалідністю з дитинства. У цій ситуації до них застосовуються вимоги до віку та стажу такі ж, як і для багатодітних батьків.

Як оформити дострокову пенсію

Щоби оформити виплати, потрібно подати заяву до органу Пенсійного фонду не раніше ніж на місяць до досягнення встановленого віку або не пізніше ніж за три місяці після досягнення цього віку. Якщо подати заяву до того, як виповниться зазначений вік, виплати від держави зараховуватимуться на банківський рахунок одразу після досягнення цього віку.

Які документи потрібні для призначення пенсії

  1. Документ, що посвідчує особу.
  2. Документ, що засвідчує набутий страховий стаж.
  3. Свідоцтва про народження дітей чи їхні паспорти.

Нагадаємо, раніше у ПФУ повідомляли, що українські пенсіонери, які досягли 70-річного віку, крім пенсії, отримують ще й доплати. Нарахування у розмірі 300 гривень здійснюються щомісяця, перед початком складання виплатних відомостей. Водночас не всі українці отримують ці виплати у повному обсязі. Як пояснили у Пенсійному фонді, все тому, що деякі пенсіонери досягають відповідного віку протягом місяця. Таким особам надбавка виплачується пропорційно, а наступного місяця — повністю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.07.2023 06:41