Фото: pixabay

Догляд за особою з інвалідністю: чи впливає це на стаж

В Україні час догляду за особою з інвалідністю зараховується до стажу. Проте, лише за певних умов.

Про це повідомила прес-служба Пенсійного фонду України.

Відтак, за даними ПФУ, час догляду за особою з інвалідністю зарахувався до страхового стажу у тому випадку коли, людина, яка здійснювала догляд:

  • є працездатною (не досягла пенсійного віку та не є особою з інвалідністю);
  • не працювала в такий період;
  • отримувала в органах соціального захисту населення допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства.

При дотриманні таких умов період догляду враховується до страхового стажу людини, оскільки згідно зі статтею 11 закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" у цей період вона є застрахованою особою. Страхувальником для неї є відповідний орган соціального захисту населення, що виплачує їй допомогу, надбавку або компенсацію.

Крім того, у ПФУ зауважили, що якщо догляд мав місце у період з липня 2000 року (після впровадження персоніфікованого обліку у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування), то заробіток за цей період враховується у розмірі мінімальної заробітної плати. У разі доцільності зазначений період "оптимізується" (вилучається з підрахунку індивідуального коефіцієнта заробітку для обчислення пенсії як період з найнижчим заробітком).

Нагадаємо, що в Україні з'являться програми для створення і розвитку бізнесу та активні програми зайнятості для працевлаштування ветеранів, у тому числі людей з набутою внаслідок війни інвалідністю. Нові напрямки планують запустити вже у квітні. Уряд напрацьовує низку варіантів для різних груп ветеранів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.04.2023 18:55