Фото: Pixabay

Частина українців у листопаді отримає доплати до пенсій: кого це стосується

У листопаді планової індексації пенсій не буде, тому розмір виплат залишиться без змін. Натомість деякі українці можуть розраховувати на вікову надбавку та доплату від ООН.

Про це йдеться в постанові Кабміну №168 та на сайті Мінсоцполітики.

Як зміняться пенсії з 1 листопада

До кінця 2023 року не передбачено нових індексацій, тому розмір пенсій залишиться без змін. Проте пенсіонери, яким протягом року виповниться 70, 75 чи 80 років, зможуть отримати вікову надбавку.

У поточному році українці, яким виповнилося 80 років і більше, продовжують отримувати доплату до пенсії у розмірі 570 гривень. Мешканці України віком 75−80 років отримують 456 гривень надбавки, віком 70−75 років — у розмірі 300 гривень.

Мінімальна пенсія не зміниться

До війни розмір мінімальної пенсії підвищувався двічі на рік — 1 липня та 1 грудня, коли переглядався розмір мінімального прожиткового мінімуму. Але у 2023 році він заморожений.

Так, мінімальна пенсія на початку поточного року становила 2093 гривень і залишиться без змін до кінця 2023 року.

Доплати пенсіонерам від ООН

У листопаді отримають додаткові виплати пенсіонери, які перебувають у прифронтовій зоні. Надбавку до пенсії українцям надасть ООН, проте отримають цю виплату не всі українці.

Додаткову грошову допомогу можуть отримати пенсіонери, які відповідають наступним критеріям:

  • є внутрішньо переміщеними особами, які проживають на територіях активних чи можливих бойових дій;
  • розмір пенсійної виплати становить менш як три тисячі гривень на місяць;
  • особи, які не отримували з 1 березня 2023 року додаткових грошових виплат від міжнародних організацій.

Заявку на отримання допомоги можна заповнити на інформаційній платформі "єДопомога". Розмір додаткової грошової допомоги визначається як різниця між трьома тисячами гривень та пенсійною виплатою, але не може бути менш як 100 гривень. Тобто, якщо пенсіонер отримує пенсію 2400 гривень, то йому доплатять 600 гривень.

Нагадаємо, громадяни України можуть спрогнозувати своє пенсійне майбутнє та дізнатися орієнтовний розмір виплат за віком за допомогою даних, що містяться в електронних реєстрах Пенсійного фонду України. Для цього варто скористатися сервісом "Пенсійний калькулятор".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.11.2023 06:12