Фото: khm.gov.ua

Доплати до пенсій у вересні: кого торкнуться зміни

У вересні підвищення пенсій не буде, тому розмір виплат залишиться без змін. Натомість деякі українці можуть розраховувати на доплати він ООН.

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у своєму Telegram.

Як зміняться пенсії з 1 вересня

До кінця 2023 року не передбачено нових індексацій, тому розмір пенсій залишиться без змін. Проте пенсіонери, яким протягом року виповниться 70, 75 чи 80 років, зможуть отримати вікову надбавку.

У поточному році українці, яким виповнилося 80 років і більше, продовжують отримувати доплату до пенсії у розмірі 570 гривень. Мешканці України віком 75−80 років отримують 456 гривень надбавки, віком 70−75 років — у розмірі 300 гривень.

Мінімальна пенсія не зміниться

До війни розмір мінімальної пенсії підвищувався двічі на рік — 1 липня та 1 грудня, коли переглядався розмір мінімального прожиткового мінімуму. Але у 2023 році він заморожений.

Так, мінімальна пенсія на початку поточного року становила 2093 гривень і залишиться без змін до кінця 2023 року.

Доплати пенсіонерам від ООН

У вересні отримають додаткові виплати пенсіонери, які перебувають у прифронтовій зоні. Надбавку до пенсії українцям надасть ООН, проте отримають цю виплату не всі українці.

Додаткову грошову допомогу можуть отримати пенсіонери, які відповідають наступним критеріям:

  • є внутрішньо переміщеними особами, які проживають на територіях активних чи можливих бойових дій;
  • розмір пенсійної виплати становить менш як три тисячі гривень на місяць;
  • особи, які не отримували з 1 березня 2023 року додаткових грошових виплат від міжнародних організацій.

Заявку на отримання допомоги можна заповнити на інформаційній платформі "єДопомога". Розмір додаткової грошової допомоги визначається як різниця між трьома тисячами гривень та пенсійною виплатою, але не може бути менш як 100 гривень. Тобто, якщо пенсіонер отримує пенсію 2400 гривень, то йому доплатять 600 гривень.

Термін для фізичної ідентифікації продовжили до кінця року

Кабінет міністрів України продовжив строки для ідентифікації отримувачів пенсій та соцвиплат в "Ощадбанку" до 31 грудня 2023 року. Це стосується внутрішньо переміщених осіб (ВПО), яких було взято на облік до 24 лютого 2022 року.

До кінця року держава не припинятиме зазначені виплати, а "Ощадбанк" не блокуватиме рахунки.

Пенсіонери в зоні бойових дій та в окупації зможуть отримувати пенсію на картку

Відомо, що у вересні пенсіонери, які проживають на територіях бойових дій або тимчасово окупованих Росією територіях України зможуть віддалено подати заяву до Пенсійного фонду для того, щоб виплати їм здійснювалась на банківську карту. Для цього потрібно мати "Дія.Підпис".

До того ж поновити виплату пенсії в таких випадках також можна віддалено. Це стосується осіб, яким було припинено нарахування через відсутність можливостей її доставляти. Для цього так само потрібно подати онлайн заяву до Пенсійного фонду України із використанням Дія.Підпис.

Нагадаємо, громадяни України, які виїхали у Польщу у зв'язку із повномасштабним вторгненням Росії, можуть перевести виплати. Щоб отримувати українську пенсію у Польщі, потрібно лише подати свої документи через Установу соціального страхування Польщі (ZUS).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.09.2023 03:46