Фото: Вікіпедія / ілюстративне

Два японські гелікоптери впали у Тихий океан: названо причину авіатрощі

Два вертольоти військово-морських сил Японії з вісьмома членами екіпажу розбилися в Тихому океані на південь від Токіо під час нічного польоту після можливого зіткнення один з одним.

Про це повідомляє The Associated Press із посиланням на заяву міністра оборони Японії Мінору Кіхару. За словами посадовця, одного члена екіпажу, якого витягли з води, пізніше було оголошено мертвим, а рятувальники шукали ще сімох, які ще зникли безвісти.

Два вертольоти SH-60K Морських сил самооборони перевозили по чотири члени екіпажу кожен і втратили зв'язок пізно ввечері 20 квітня біля острова Торісіма, приблизно за 600 кілометрів на південь від Токіо, повідомив журналістам міністр оборони Мінор Кіхар. Причина аварії не була відразу відома, але офіційні особи вважають, що два вертольоти "ймовірно" зіткнулися один з одним, перш ніж впасти у воду. Кіхара також додав, що його міністерство зараз призупинить тренувальні польоти всіх SH-60.

Начальник штабу ВМФ адмірал Ре Сакаї заявив, що навчання будуть призупинені доти, доки не буде встановлено причину аварії та не буде вжито превентивних заходів.

За словами Кіхари, рятувальники виявили самописець польотних даних, лопать від кожного вертольота та фрагменти, імовірно від обох вертольотів в тому самому районі. Це ознаки того, що два SH-60K летіли близько один до одного. Чиновники проаналізують дані польоту, щоб спробувати визначити, що спричинило катастрофу.

У неділю, 21 квітня, зусилля з пошуку та порятунку зниклого екіпажу було розширено: збройні сили Японії разом залучили 12 військових кораблів та сім літаків. До операції також приєдналися патрульні катери та літаки берегової охорони Японії.

Яку операцію виконували гелікоптери

Гелікоптери, двомоторні багатоцільові літаки, розроблені компанією Sikorsky і відомі як Seahawks, були модифіковані та виготовлені в Японії компанією Mitsubishi Heavy Industries. За словами Кіхари, вони проводили нічні протичовнові навчання у воді. Один з них втратив зв'язок о 22:38 (13:38 за Грінвічем) і за хвилину відправив автоматичний сигнал екстреної допомоги. Вони втратили зв'язок приблизно за 270 кілометрів на схід від острова Торісіма. За словами Кіхари, було чути лише один сигнал тривоги — ще одна ознака того, що два вертольоти перебували поряд з тим самим місцем, оскільки їхні сигнали використовують одну й ту саму частоту і не можуть бути помітні.

Один гелікоптер належав авіабазі в Нагасакі, інший — базі у префектурі Токусіма. Літак Ш-60К зазвичай розміщується на есмінцях для протичовнової боротьби, але також використовується для пошуково-рятувальних та інших завдань. Японія має близько 70 модифікованих вертольотів.

За словами представників міністерства оборони, у суботніх навчаннях брали участь лише японські військово-морські сили й вони не були частиною багатонаціональних навчань. За їхніми словами, у цьому районі не було помічено ані іноземних літаків, ані військових кораблів.

Японія, відповідно до своєї стратегії безпеки до 2022 року, прискорює нарощування військової могутності та посилює стримування на південно-західних японських островах у Тихому океані та Східнокитайському морі, щоб протистояти загрозам, що походять від дедалі більш агресивної військової діяльності Китаю. Японія останніми роками провела свої власні широкі військово-морські навчання, а також спільні навчання зі своїм союзником Сполученими Штатами та іншими партнерами.

Начальник штабу ВМФ заявив, що суботні навчання були частиною звичайних навчань із протичовнової боротьби за участю військових кораблів MSDF, підводних човнів та "Сіхоків".

Раніше повідомлялось, що Сполучені Штати Америки та Японія перепідпишуть Договір про взаємну оборону, який укладено ще 1960 року. В ньому окремим пунктом пропишуть потенційні загрози від Китаю.

Нагадаємо, що 13 березня в Японії пройшли випробування ракети Kairos, яку виготовила компанія Space One. Проте вона вибухнула всього за декілька секунд після свого першого запуску.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.04.2024 09:31