Ефективність усвідомленої медитації виявилася сумнівною

17 ЖОВТНЯ 2017 13:03

Усвідомлена медитація - це особлива техніка медитації, що включає зосередження на поточній ситуації і стані розуму.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Science Advances.  

Її називають по-різному: вдумлива медитація, усвідомлена, психічна залученість, уважна медитація.  

Як би її не називали, ця горезвісна техніка для полегшення стресу і болю не має наукової основи.   

Як правило, усвідомлена медитація має на увазі, що ви глибоко замислюєтеся (медитуючи) про довкілля, емоції і дихання або, якщо простіше, насолоджуєтеся кожним шматочком пирога.   

Довгий час наука зв'язувала практику усвідомленої медитації з цілим рядом можливого поліпшення здоров'я.  

Якщо зупинитися і подумати про навколишній світ, а ще краще - зробити це в процесі медитації, можна прийти до почуття благополуччя, заявляє безліч досліджень.   

Багато експериментів зв'язують усвідомлену медитацію з поліпшенням когнітивних функцій. Одно дослідження навіть показало, що медитація дозволяє зберегти кінчики хромосом (теломери), які коротшають у міру нашого старіння.   

Проте багато психологів, неврологи і експерти в області медитації побоюються, що галас випереджає науку. У статті, опублікованій минулого тижня в Perspectives on Psychological Sciences, 15 видатних психологів і когнітивні учені застерігають, що, незважаючи на популярність усвідомленої медитації і передбачувані плюси для здоров'я, наукових даних по ній бракує.  

Багато досліджень на тему усвідомленої і звичайної медитації, пишуть автори, погано розроблені, скомпрометовані непослідовними дефініціями усвідомленості і частенько позбавлені контрольної групи, яка дозволила б виключити ефект плацебо.   

У новій статті наводиться огляд 2015 року, опублікований в American Psychologist, в якому повідомлялося, що лише 9% досліджень на тему усвідомленої медитації були протестовані в клінічних умовах, які включали контрольну групу.   

Автори також вказують на множинні мета-аналізи з плацебо-контролем, які роблять висновок, що практика усвідомленої медитації часто робила не самий вражаючий результат.   

У огляді 47 досліджень медитації від 2014 року, які в цілому охоплювали більше 3500 учасників, практично не було доказових переваг, пов'язаних з поліпшенням уваги, скороченням зловживання психоактивними речовинами, поліпшенням сну або нормалізацією ваги.  

Провідний автор роботи Ніколас Ван Дам, клінічний психолог і науковий співробітник в області психологічних наук в Університеті Мельбурну, стверджує, що потенційні переваги усвідомленої медитації сильно перебільшуються і буквально продаються для фінансової вигоди.   

Усвідомлена медитація і навчання цьому «мистецтву» - це тільки в США ринок вартістю 1,1 мільярда доларів. «З нашого огляду не виходить, що усвідомлена медитація не допомагає в деяких речах», говорить Ван Дам.   

«Але від строгої науки і не вимагається робити гучних заяв». Він також виразив стурбованість, що в 2015 році менше 25% досліджень медитації включали відстежування можливих негативних наслідків від втручання.  

Ван Дам визнає, що деякі хороші дослідження дійсно підтримують користь усвідомленої медитації.  

Аналіз 2014 року показав, що медитація може привести до зниження тривожності, депресії і болю.  

Проте це невеликий відсоток від загального числа досліджень, проведених з недостатньою суворістю.  

Два дослідження, опубліковані цього місяця в Science Advances, також підтримують практику усвідомленої медитації.   

Перше показало, що вдумлива медитація знижує стрес, але не рівень кортизолу, який зазвичай виступає біологічним маркером рівня стресу.   

Інше дослідження зв'язує практику усвідомленої медитації з ущільненням префронтальної кори мозку, області мозку, яка асоціюється із складною поведінкою, ухваленням рішень і формуванням особи.  

Автори закликали до проведення подальших досліджень, щоб визначити медичний сенс таких результатів.   

Відсутність стандартизації в проведенні досліджень на тему медитації за багато років привела до плутанини. Усвідомлена медитація йде коренями у буддійську доктрину і теорію.   

На заході її популяризували в 1970-х роках, не в останню чергу завдяки старанням професора Массачусетського університету Джона Кабата-Зінна, когнітивного вченого, який заснував клініку зниження стресу і центр клінічної усвідомленої медитації.   

Кабат-Зінн розробив методику зниження стресу за допомогою усвідомленої медитації як альтернативний метод лікування для важких в лікуванні захворювань.   

На початок 2000-х років усвідомлена медитація стала шалено популярною і розійшлася в різних варіаціях.  

«Взагалі, я підозрюю, що велике число обіцянок по поліпшенню здоров'я не буде виконано, головним чином тому, що методи лікування, телефонні застосування і інші винаходи потрапляють на ринок без ретельного дослідження і суворої стандартизації», говорить Ван Дам.   

Особливу складність представляє необхідність донести це до людей, які вважають, що покращують стан свого здоров'я, глибоко в цьому помилившись.

 

Суспільство, 17.10.2017 13:03