Патріарх РПЦ Кирил. Джерело: росЗМІ

Естонський парламент оголосив московську церкву інститутом, що підтримує російську агресію

У понеділок, 6 травня, парламент Естонії засудив дії Московського патріархату. Естонські парламентарі оголосили його інституцією, що підтримує російську агресію проти України.

Про це повідомило видання ERR. Таку заяву підтримали 75 депутатів, а вісім виступили проти неї.

У ній наголошується, що патріарх Кирил з 2022 року відкрито підтримує російську агресію проти України, інструментом пропаганди війни керівництво Московського патріархату використовує ідеологію "російського світу".

Також у заяві парламенту зазначено, що в березні створена під егідою Російської православної церкви організація "Всесвітній російський народний собор", яким керує патріарх Кирил, ухвалила програмний документ під назвою "Сьогодення та майбутнє російського світу". Згідно з ним, війна проти України описується як "священна", а сфера впливу Російської Федерації поширюється за межі території колишньої Російської імперії.

"Заклики Московського патріархату приховують у собі загрозу безпеці й існуванню Естонії, зокрема, пряму загрозу громадському та конституційному порядку в Естонії", — йдеться в тексті заяви.

Тому парламент Естонії закликав усі держави та міжнародну громадськість перешкоджати ворожій діяльності Московського патріархату з надання зловмисного впливу.

Нагадаємо, що 4 травня на сайті Верховної Ради оприлюднено урядовий законопроект №8371 щодо заборони Московської церкви в Україні. Це сталося перед другим читанням в українському парламенті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.05.2024 18:10