На фото танки AMX-10RС. Джерело: Вікіпедія

Франція передасть Україні десятки важкої бронетехніки та колісних танків

У найближчі тижні Франція передасть Україні десятки броньованих машин та легких танків. Зокрема, йдеться і важку бронетехніку AMX-10RС.

Про це свідчить спільна декларація України та Франції за підсумками зустрічі Зеленського та Макрона.

Найближчими тижнями Франція проведе підготовку й оснастить кілька батальйонів десятками броньованих машин і легких танків, включно з AMX-10RC.

"Військова підтримка, яку надає Франція з початку війни, щоб дати Україні можливість захистити себе, продовжиться, оскільки готуються нові військові пакети з постійним урахуванням найнагальніших та найнагальніших потреб України для зміцнення її обороноздатності", — йдеться в повідомленні.

Крім цього, французи зосередяться на підсиленні протиповітряної оборони України. 

Що таке колісні танки AMX-10 RC

AMX-10 RC — французький важкий бронеавтомобіль, що часто класифікується також як колісний танк, оснащений гарматою 105-мм калібру. Призначався на роль розвідувальної машини, здатної також до боротьби з ворожою бронетехнікою. Серійне виробництво AMX-10RC здійснювалося з 1976 по 1994 рік, загалом було випущено 457 бронеавтомобілів цього типу. 337 з них надійшли на озброєння французької армії, яка застосовувала їх у війні в Перській затоці та низці миротворчих операцій. Ще 120 машин експортовано до Марокко і Катару. На початку січня 2023 року президент Франції Емманюель Макрон анонсував передачу AMX-10RC Україні.

Нагадаємо, Франція готова надати Україні фінансову допомогу у розмірі 2 млрд євро. 14 квітня глава уряду Шмигаль провів перемовини із міністром економіки Франції Бруно ле Мером, за результатом яких і було ухвалено рішення про надання коштів Україні. Прем'єр зауважив, що частину коштів спрямують на відновлення України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.05.2023 10:47