Олександр Тарнавський. Джерело: fakty

Генерал Тарнавський розповів, що найбільше злякало росіян і змусило їх рік тому втекти з Херсона

Під час контрнаступу Збройних сил України на Півдні восени минулого року росіяни втекли з Херсона та правого берега Дніпра. Вони дуже боялися оточення.

Про це розповів командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський у програмі "Рік. Херсон". Він пояснив, що російські війська розділив бар'єрний рубіж у вигляді Дніпра. Основна частина сил залишалася на підконтрольній ЗСУ території, де вони проводили наступальну операцію.

"Росіяни розуміли прекрасно, що це угрупування військ могло або потрапити в оточення, або бути знищеним. Для росіян слово "оточення" — це одне зі слабких місць. Коли вони чують слово "оточення", вони професійно втікають", — сказав Тарнавський.

Він додав, що рашисти вживають таких заходів, що їхнє військо в максимальне оточення не потрапляє. Тобто їм краще втекти з поля бою, але не потрапити в оточення.

Як відомо, Херсон окупували в перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну – ще 2 березня. У червні 2022 року ЗСУ пішли в контрнаступ і відкинули окупантів з першої лінії оборони Херсона. Росія намагалася створити ілюзію контролю, оголосивши на окупованих територіях референдум про "приєднання областей до складу РФ". Водночас у звітах повідомлялось про поступовий відхід росіян з правого берега на лівий – туди перевезли і "владу" регіону, а 9 листопада Росія анонсувала відведення військ з Херсона на лівий берег Дніпра. Майже рівно рік тому, 11 листопада, українські сили розпочали заходити в Херсон, звільнивши місто після багатомісячної окупації.

Нагадаємо, що тоді президент Володимир Зеленський назвав ту подію історичним днем і додав, що щасливий бачити, як люди, попри всі загрози, берегли українські прапори та вірили в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.11.2023 10:25