Фото: Офіс президента

Генсек НАТО анонсував відправлення систем ППО Україні: подробиці

Окремі країни-члени НАТО готові оголосити про постачання засобів протиповітряної оборони для України. Це може статись впродовж найближчих днів.

Таку заяву за підсумками засідання Євроатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ у Брюсселі зробив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, пише "Укрінформ".

Він наголосив, що члени Альянсу розуміють терміновість цього питання та вітають оголошення від кількох країн-членів надати більше боєприпасів та більше видів допомоги для України, зокрема, коли йдеться про засоби протиповітряної оборони. 

"Союзники переглянуть власні запаси та можливості, чи можуть вони надати більше допомоги, зокрема, систем Patriot, боєприпасів та запасних частин до них. Це питання не лише батарей та установок, а й доставлення перехоплювачів для цих систем, які вже знаходяться там (в Україні, — ред.)", — заявив генсек НАТО.

Також, за словами Столтенберга, кілька союзників вже пообіцяли подивитися, що вони можуть доставити. 

"Я не можу сказати більш конкретно до того, як вони зроблять свої висновки, але є кілька країн, які можуть зробити оголошення про таку допомогу впродовж днів", — наголосив він.

Генсек Альянсу нагадав, що 3 квітня відбулася зустріч Ради НАТО-Україна. Очільник МЗС України Дмитро Кулеба надав союзникам оновлену інформацію про термінові та довгострокові потреби та про прогрес у реформах.

За словами Столтенберга, ситуація на полі бою в Україні залишається складною. Київ потребує більше засобів ППО, більше боєприпасів та більше допомоги.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що країни Заходу досі не передали Україні достатньо систем протиповітряної оборони. За його словами, щоб змінити ситуацію, потрібна політична воля.

Своєю чергою міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна у Брюсселі заявив, що Україна повинна у найкоротші терміни отримати боєприпаси та системи протиповітряної оборони, щоб захистити себе від атак Російської Федерації. У країн НАТО є багато установок Patriot, які не використовуються.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.04.2024 22:42