Генсек ООН : засекречувавши дані про страти, країни порушують права людини

11 ЖОВТНЯ 2017 11:40

Смертний вирок не допомагає жертвам і не запобігає злочинам, а суд - нехай навіть найсправедливіший - не застрахований від помилки. Про це заявив Генеральний секретар Антоніу Гутерреш, виступаючи на заході, приуроченому до Всесвітнього дня проти страти, інформує TrueUA з посиланням на UN  

Він «з гордістю» відмітив, що його рідна Португалія одна з перших - ще 150 років тому - відмовилася від смертних вироків.   

«Близько 170 країн заборонили або припинили страти. Минулого місяця дві африканські країни - Гамбія і Мадагаскар - зробили важливі кроки у напрямку остаточної відміни страти.   

У 2016 році, число страт по всьому світу знизилося на 37 відсотків в порівнянні з попереднім роком. Сьогодні 87 відсотків страт доводиться на чотири країни», сказав Антоніу Гутерреш.   

За даними організації «Міжнародна амністія», найбільше число страт минулого року сталося в Китаї, Ірані, Саудівській Аравії і Іраку.  

Глава ООН також нагадав, що, відповідно до міжнародних стандартів в області прав людини, процес приведення у виконання смертного вироку має бути « прозорим». За його словами, багато країн порушують свої міжнародні зобов'язання приховуючи інформацію від сім'ї страченого.   

У своєму виступі Антоніу Гутерреш звернувся до країн світу із закликом відмовитися від смертних вироків. Він підкреслив, що цьому «варварському» покаранню не повинно бути місця в XXI столітті.

 

Суспільство, 11.10.2017 11:40