ЗРК Patriot. Фото: commons.wikimedia.org

Греція може передати Україні Patriot, але є умова, — ЗМІ

Афіни готові надати Україні системи протиповітряної оборони Patriot в обмін на безпекові гарантії від Сполучених Штатів Америки та фінансові компенсації. 

Про це повідомляє Pronews із посиланням на джерела в грецькому уряді.

Вказується, що Вашингтон надав Афінам гарантії безпеки від турецької загрози на час, коли грецькі системи ППО перебуватимуть в Україні. Відомо, що Греція може надати Києву одну систему Patriot із двох, які розгорнуті на території країни.

Також є умова, що у випадку знищення батарей Patriot в ході бойових дій в Україні, вони будуть замінені на нові й в будь-якому разі Афіни отримають гроші з пакета в 61 мільярд доларів, який США надають Україні.

Зазначимо, що напередодні Financial Times повідомляло, що цього місяця Україна звернулася до західних партнерів із проханням надати додаткові системи ППО, оскільки Росія посилює повітряні атаки проти українських міст та енергетичної інфраструктури країни. Проте натепер лише Німеччина оголосила, що передасть українцям Patriot, і наразі Київ має у своєму розпорядженні щонайменше три такі системи.

Інші лідери країн Євросоюзу використовували саміт, який відбувся у Брюсселі минулого тижня, щоб особисто закликати прем'єр-міністрів Іспанії та Греції, Педро Санчеса і Кіріакоса Міцотакіса, передати частину своїх систем ППО Україні.

"Ми всі знаємо, у кого вони є, ми всі знаємо, де вони розташовані, і ми всі знаємо, кому вони дійсно потрібні", — зазначив один зі неназваних співрозмовників Financial Times. 

У виданні додають, що від лідерів цих країн вимагають надати системи ППО, адже Іспанія та Греція мають у своєму розпорядженні близько дюжини таких систем. Також вони розташовані значно далі від кордонів з Україною, ніж Польща та Румунія, у яких теж є С-300 та Patriot, тому вони не стикаються з безпосередньою загрозою від російських ракет та дронів.

Нагадаємо, раніше високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель закликав країни ЄС передати Україні системи ППО. На його думку, Євросоюз не повинен покладатися лише на США у питанні підтримки України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.04.2024 09:45