Фото: Pixabay

Громадяни Словаччини за шість днів зібрали понад 3 млн євро на боєприпаси для ЗСУ

У Словаччині громадяни добровільно пожертвували понад три мільйони євро на чеську ініціативу, яка орієнтована на закупівлю снарядів для Збройних сил України. 

Про це стало відомо з сайту організаторів збору коштів.

Збір було відкрито 16 квітня. За менш ніж тиждень понад 50 тисяч людей внесли туди свої гроші та зібрали 3 098 574 мільйони євро. На сайті організаторів пишуть, що уряд Словацької Республіки та прем'єр-міністр Роберт Фіцо відмовились приєднуватись до ініціативи Чехії із закупівлі артилерійських снарядів для України.

"Буде дуже шкода, якщо так і залишиться. Ми не хочемо миритися з відмовою у допомозі сусідові, охопленому війною. Покажімо, що не лише вони ухвалюють таке рішення. Ми переконані, що позиція уряду не відображає думки більшості громадян. Ми впевнені, що ми, народ Словаччини, хочемо і можемо допомогти", — наголосили організатори.

У січні Словаччина надала Україні гуманітарну допомогу на загальну суму 203 492 євро. Про це повідомили у міністерстві внутрішніх справ сусідньої країни. 

У відомстві наголосили, що російська військова агресія в Україні продовжується вже понад два роки. Для мирного населення України, яке перебуває в гострому надзвичайному стані, гуманітарна допомога найчастіше є єдиним варіантом подолання важкого зимового періоду.

"На підставі запиту України на гуманітарну допомогу, а також заклику Європейської комісії до держав-членів не послаблювати демонстрацію солідарності з громадянським населенням, яке постраждав від військового конфлікту, Словацька Республіка надасть Україні гуманітарну допомогу на загальну суму 203 492 євро", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що раніше новообраний президент Словаччини Петер Пеллегріні заявив, що шукатиме шляхи комунікації з країною-агресоркою Росією. Проте це відбудеться вже після завершення війни в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.04.2024 17:22