Фото: соцмережі

Хакерська атака на "Київстар" знищила "майже все": деталі від кібербезпеки СБУ

Російські хакери проникли в систему українського оператора зв'язку "Київстар" щонайменше у травні 2023 року, хоча масштабну атаку здійснили 12 грудня.

Про це розповів начальник управління кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв’ю Reuters.

"Наразі ми можемо з упевненістю сказати, що вони були в системі щонайменше з травня минулого року. Я не можу зараз сказати, з якого часу вони мали повний доступ: напевно, щонайменше з листопада", повідомив Вітюк.

Також він зазначив, що російська хакерська атака на "Київстар” знищила "майже все", включаючи тисячі віртуальних серверів і ПК, і стала, ймовірно, першим прикладом руйнівної кібератаки, яка "повністю знищила ядро телекомунікаційного оператора". 

За словами представника СБУ, атака завдала "катастрофічних" руйнувань і мала на меті завдати психологічного удару та зібрати розвідувальні дані. За оцінками, з отриманим рівнем доступу хакери могли красти особисту інформацію, визначати місцезнаходження телефонів, перехопити SMS-повідомлення та, можливо, красти Telegram-акаунти. Водночас великого впливу на українських військових ця атака не мала, оскільки вони використовують "різні алгоритми й протоколи" замість телекомунікаційних операторів, пояснив Вітюк.

Представник СБУ сказав, що слідчі все ще встановлюють спосіб злому "Київстару" і тип троянського програмного забезпечення, що використовувався. На його думку, це міг бути фішинг чи допомога когось зсередини, хто не мав високого рівня доступу. Хакери використовували шкідливе програмне забезпечення, яке застосовується для крадіжки хешів паролів. Зразки цього шкідливого програмного забезпечення були виявлені та проаналізовані, додав він.

"Ця атака велике повідомлення, велике попередження не тільки для України, але і для всього західного світу, щоб вони зрозуміли, що насправді ніхто не є недоторканним" сказав Вітюк і додав, що "Київстар" — багата приватна компанія, яка багато інвестує у кібербезпеку".

Нагадаємо, кіберфахівці СБУ допомогли відбити нові кібератаки РФ на одного з національних операторів мобільного зв’язку "Київстар". Ворог планував завдати декілька ударів поспіль.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 04.01.2024 16:21