Іран: 23 роки в'язниці за відмову носити хіджаб

17 СЕРПНЯ 2019 10:58

Правозахисники ООН зажадали звільнити іранських жінок, які отримали тривалі тюремні терміни за появу на відео без хіджабів. За їх словами, останнім часом активізувалися гоніння на тих, хто виступає проти обов'язкового носіння хіджабу.

Три жінки були заарештовані в квітні після того, як було опубліковано відео, на якому вони в тегеранському метро 8 березня роздавали квіти на честь Міжнародного жіночого дня. Їх звинуватили в діях, які підривають національну безпеку, антидержавній пропаганді і заохочення «морального розкладання і проституції», повідомляє UN.

Активістки - самі з непокритими головами - мирно протестували проти законів, що зобов'язують жінок носити хіджаб, і виступали за права жінки самій вирішувати, що їй носити.

За повідомленнями, після затримання жінки «пропали» на кілька тижнів, на початкових стадіях розслідування у них не було адвокатів, а на суді адвокатам відмовили в праві виступати від імені їхніх підзахисних. В результаті одну з них засудили до 23 з половиною років в'язниці, а двох інших - до 16-ти.

«Ми нагадуємо іранській владі, що захисники прав жінок, які виступають проти примусу до носіння певного одягу, виступають на підтримку всіма визнаних прав людини», - йдеться в заяві експертів з різних аспектів прав людини. Вони відзначають, що звинувачення в підриві національної безпеки все частіше застосовуються до захисників прав жінок.

З січня 2018 року за протести проти примусового носіння хіджабу були арештовані 32 людини, а, щонайменше, 10 отримали тюремні терміни. Причому переслідування активістів в останні тижні активізувалися.

У відповідь на звернення правозахисників ООН до влади Ірану ті заявили, що троє жінок були арештовані за звинуваченнями, пов'язаними з моральними принципами і національною безпекою.

Незалежні експерти ООН, які призначаються Радою ООН з прав людини, зажадали від влади «негайно звільнити всіх правозахисників, які були незаконно затримані за діяльність по захисту прав жінок, і в повній мірі дотримуватися права жінок на свободу вираження поглядів, на мирні збори і захист від дискримінації».

Світ, 17.08.2019 10:58