Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента України

"Історично ми визначились": Зеленський повідомив про низку перемог на дипломатичному фронті (відео)

Під час вечірнього звернення 17 грудня президент Володимир Зеленський відзначив завершення результативного тижня. Україні вдалось здобути декілька важливих перемог на дипломатичному фронті.

Текст звернення з'явився на сайті президента.

Зеленський, зокрема, відзначив рішення Європейської ради, заради якого працювали увесь рік, — рішення про відкриття переговорів щодо членства. 

"Ближчими днями офіційно започаткуємо з Єврокомісією процес оцінки українського законодавства на відповідність законодавству Євросоюзу — процес скринінгу. Готуємось і до роботи щодо переговорної рамки для України — очікуємо її навесні", — сказав він.

Глава держави наголосив, що процес переговорів з ЄС буде непростим, але головне, що Україна визначилась історичн.

"Україна завжди буде частиною нашого спільного європейського дому. І я дякую усім, хто допомагає наближати необхідні європейські рішення, — усім, хто долучився: і політикам, і громадським лідерам, і народам різних країн, які однаково вірять в нас, в Україну і в Європу", — наголосив президент.

За словами Зеленського, Україна продовжує активно працювати й заради того, щоб наступний рік був і з достатніми програмами фінансової підтримки України

"Це стосується і двосторонніх програм з державами-партнерами, і програм на рівні Євросоюзу, і процесу використання та конфіскації російських активів, які заморожені в різних юрисдикціях. І це питання — питання про заморожені активи — було одним з тих дуже важливих рішень, що обговорювалися на перемовинах на тижні. Зокрема, у Сполучених Штатах Америки. Зокрема, країни "Сімки" можуть продемонструвати своє лідерство — активи держави-терориста та пов’язаних з нею осіб мають бути направлені на підтримку України, для захисту життя і людей від російського терору. Це буде справедливо. І вже готуємо необхідні контури рішень", — зауважив глава держави.

Президент акцентував на позитивних, змістовних відносинах нашої держави з країнами Північної Європи.

"Візит у Норвегію та саміт Україна плюс Північна Європа вкотре це довели. Я дякую за незмінне бажання наблизити перемогу України, наших людей, наших цінностей. Норвегія, Швеція, Данія, Фінляндія, Ісландія — кожна країна допомагає, кожна ставиться до нас абсолютно щиро. Дякую!" — заявив президент.

Зеленський також висловив подяку всім лідерам, які й цей тиждень наповнили підтримкою ППО, воїнів та оборонних перспектив.

"Тиждень повернув увагу до України й в країнах Латинської Америки також. Дуже теплий, позитивний візит в Аргентину минулої неділі. Перемовини з новим Президентом Аргентини — ми бажаємо успіху і йому, і його державі, і всьому аргентинському народу. Зустрічі з лідерами інших країн регіону — Парагвай, Уругвай, Еквадор… Це одне з ключових завдань для України, стратегічне завдання — виводимо нашу зовнішню політику за межі традиційних напрямків", — йдеться у повідомленні.

Він наголосив, що наша держава, наші інтереси, українська культура й наш захист міжнародного права мають бути представлені та зрозумілі — в усіх частинах світу, і це завдання для кожного й кожної, хто працює від імені України та українців.

Президент також відзначив воїнів Національної гвардії, які разом з усіма — в боях допомагають рятувати життя після російських ударів і дають Україні більше безпеки. 

"Третя бригада оперативного призначення Нацгвардії — солдат Максим Осіпов та молодший сержант Владислав Мороз. Я дякую вам, хлопці, за вашу результативність! Чотирнадцята бригада оперативного призначення — молодший сержант Сергій Тихенко та капітан Григорій Токарь. Дякую! Пʼятнадцятий Слов’янський полк Нацгвардії — молодший лейтенант Олександр Роговський та лейтенант Богдан Шуліка. Молодці, воїни!" — додав Зеленський.

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський повідомив, що Україна завжди обговорює посилення протиповітряної оборони. Це відбувається майже на кожній зустрічі зі світовими лідерами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.12.2023 20:47