Фото: Вікіпедія

Ізраїль може продати Україні танки Merkava: подробиці

Україна може придбати в Ізраїля танки Merkava Mark 2 і 3 виробництва 1990-х років. Це стало можливим під впливом Сполучених Штатів Америки.

Про це пише видання Walla.

За інформацією видання, яке посилається на польських військових експертів, 17 червня співробітник служби безпеки Ізраїлю підтвердив, що зараз ведуться переговори з двома європейськими країнами: танки нібито призначені для Польщі та України.

За словами того ж експерта, "Україна має танки й БТРи, але вона готується до тривалої війни, і намагається зібрати сили для бойових дій до кінця 2024 року". 

Видання пише, що США натиснули у цьому питанні на ізраїльський уряд, щоб допомогти Україні, попри спроби підтримувати стабільні відносини з Москво.

Військові стверджують, що продаж танків Merkava змусить збільшити темпи виробництва танків Type 4 і Barak, БТРів Tiger і Eitan. При цьому зростає загроза армії з боку Лівану, Сирії, Юдеї та Самарії та Сектора Газа.

Що відомо про танки Merkava

Merkava спочатку замислювався як комбінація танка та бронетранспортера, тому його компонування копіює радянську БМП. Корпус і башта танка — литі, мають великі кути нахилу лобової броні (до 75-80°). Знімний верхній броньовий лист трохи піднятий щодо решти корпусу, і його край перекриває нижню частину вежі спереду, захищаючи найвразливіший в танку стик між вежею і корпусом.

Башта танка має клиноподібну форму, що сприяє рикошету снарядів під час обстрілу з передньої півсфери. На "Меркаві" Mk.1 та Mk.2 встановлено американську 105-мм нарізну гармату M68 (ліцензійний варіант англійської L7). Всі знаряддя для "Меркави" виготовлені на підприємствах "Israel Military Industries" ("Ізраїльська військова промисловість"). Кути наведення зброї у вертикальній площині від -8,5 до +20 °. Ствол забезпечений термоізоляційним кожухом, щоб уникнути вигину осі ствола через нерівномірне нагрівання.

Нагадаємо, Україна отримає більше основних бойових танків Leopard 2 від компанії Rheinmetall. Їх придбають Данія та Нідерланди.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.06.2023 19:59