Еммануель Макрон. Джерело: Офіс президента України

Йдеться про ядерну зброю: Макрон готовий піти на радикальний крок, щоб захистити Європу від РФ

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що готовий обговорити використання французьких ядерних боєголовок у рамках "надійного європейського захисту" від загроз Російської Федерації.

Про це повідомляє Politico.

"Я за те, щоб почати ці дебати, які повинні включати протиракетну оборону, удари зі зброї великої дальності, ядерну зброю для тих, хто має або має американську ядерну зброю на своїй землі", — заявив Макрон в інтерв'ю регіональним виданням із США.

Він наголосив, що Франція збереже свою специфіку, але готова зробити більший внесок у захист європейської землі.

Франція, яка має близько 300 ядерних боєголовок, є єдиною ядерною державою у Євросоюзі. Президент Франції в останні тижні займає дедалі жорсткішу позицію щодо Росії у зв'язку з її повномасштабним вторгненням в Україну, і це не вперше, коли він пропонує використовувати ядерну зброю Франції для захисту ЄС.

Макрон вперше натякнув на можливий крок у 2020 році, коли він закликав до "стратегічного діалогу" щодо "ролі ядерного стримування Франції в колективній безпеці Європи", намагаючись розпочати обговорення цього питання з Німеччиною, де присутня ядерна зброя США. Потім Франція повторила цю пропозицію у 2022 році.

Наразі Берлін не прийняв пропозицію французького лідера.

Раніше Еммануель Макрон висловив занепокоєння щодо можливих ризиків, які накриють Європу в найближчі роки. За його словами, існує серйозна загроза ослаблення континенту, якщо Російська Федерація здобуде перемогу в Україні.

Нагадаємо, 27 лютого президент Франції Еммануель Макрон заявив на зустрічі з журналістами за підсумками конференції на підтримку України, що Північноатлантичний альянс може відправити війська для допомоги Україні. Однак наразі відсутня єдина думка стосовно цього питання.

Також на думку президента Франції, російський диктатор Володимир Путін не зупиниться на окупації Донбасу і Криму. Кремль ще до цього часу не визначився зі своїми військовими цілями.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.04.2024 23:20