Фото: Вікіпедія

Катастрофа АН-26 2020 року: ЗМІ з'ясували, чому суд досі не приступив до розгляду справи

На сьогодні суд за провадженням щодо катастрофи військового транспортного літака АН-26 під Харковом 2020 року досі не перейшов до розгляду справи по суті.

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на джерела у правоохоронних органах.

Зазначається, що справа перебуває на слуханні Київського районного суду міста Полтава. Кримінальне провадження щодо загибелі 26 військовослужбовців було скеровано до суду 14 січня 2022 року.

Проте через повномасштабне військове вторгнення Росії судовий розгляд не відбувався впродовж до квітня 2023 року, а з квітня по 8 серпня 2023 року суд провів тільки три засідання в рамках підготовчого, перехід до розгляду справи по суті не відбувся.

"Сторона обвинувачення заявила клопотання про залучення до розгляду кримінального провадження запасного судді, оскільки наявність 73 томів матеріалів справи, понад 40 потерпілих, шістьох обвинувачених та близько 10 адвокатів, а також виняткова складність справи, неминуче призведе до його тривалого розгляду", — розповіло джерело видання.

Також, на думку співрозмовника УП, у випадку зміни складу суду (якщо один із трійки суддів піде у відставку, чи захворіє, чи буде задоволено відвід) розгляд справи має починатися з початку. Якщо ж є запасний суддя, розгляд продовжується. Однак клопотання обвинувачення суд залишив без задоволення. Такі обставини загрожують багаторічним розглядом справи.

"При цьому всі обвинувачені заявили клопотання про зупинення розгляду справи, у зв’язку із тим, що вони проходять військову службу. Водночас такі клопотання не підлягають задоволенню у зв’язку із тим, що фігуранти не були призвані під час мобілізації, а проходять військову службу на постійній основі, що йде у розріз ст. 335 КПК України", — йдеться у повідомленні.

Водночас під час підготовчого засідання головуюча суддя повідомила про наявність клопотання сторони захисту про повернення обвинувального акту прокурору, однак такого клопотання не заявлялось, а також стороні обвинувачення для ознайомлення не надавалося.

"Такі обставини свідчать про пошук судом причин та надуманих підстав для унеможливлення розгляду вказаної кримінальної справи та небажання її розглядати, не дивлячись на смерть 26 військових льотчиків, які на даний час виконували б бойові задання", — наголосила джерело УП.

Авіакатастрофа літака Ан-26

Літак Ан-26 Збройних сил України розбився увечері 25 вересня 2020 року за два кілометри від Чугуївського аеродрому під час заходу на посадку. На борту перебували 27 осіб: офіцери та курсанти ХНУПС, які виконували навчально-тренувальний політ. 26 із них загинули.

В урядовій комісії заявили, що аварія сталася через сукупність факторів, зокрема, відсутність контролю за організацією польотів, системні порушення правил виконання польотів та недостатню профпідготовку екіпажу щодо дій в особливих ситуаціях. Основною причиною трагедії назвали незаконний дозвіл керівника польотів на аеродромі на зльоти літаків у конвеєрний спосіб.

У січні 2022 року до суду скерували обвинувальний акт щодо шести офіцерів: їм інкримінують недбале ставлення до служби в умовах особливого періоду, порушення правил польотів та експлуатації літаків. Якщо провину військових доведуть у суді, їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, на Житомирщині 25 серпня під час виконання бойового завдання у небі зіткнулись екіпажі двох навчально-бойових літаків L-39. Уламки впали поруч з людськими будівлями. У Державному бюро розслідувань з'ясовують обставини трагічної авіатрощі літаків L-39 під час бойових польотів. ДБР проведе ретельну перевірку для встановлення причин трагедії. Зокрема, особлива увага буде приділена вивченню технічного стану літаків, дотриманню правил підготовки до польотів. 

Зауважимо, внаслідок авіакатастрофи загинули троє українських пілотів 40-ї бригади тактичної авіації повітряного командування "Центр Повітряних Сил ЗС України". Серед них капітан Андрій Пільщиков з позивним "Джус", майор В'ячеслав Мінка та майор Сергій Проказін.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 28.08.2023 12:59