Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Китай підтримує проведення мирної конференції щодо України, але є нюанс

Китайська Народна Республіка підтримує проведення міжнародної мирної конференції щодо України. Проте офіційний Пекін вимагає, щоб участь у ній також взяла і Російська Федерація.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Китаю Ван I після зустрічі з очільником російського МЗС Сергієм Лавровим.

У вівторок, 9 квітня, коли міністр закордонних справ Ван I зустрівся з журналістами спільно з міністром закордонних справ Росії Лавровим у Пекіні, він докладно виклав на запит основні пропозиції Китаю щодо розв'язання поточних міжнародних та регіональних проблем, а також питання гарячих точок.

Ван I заявив, що Китай як відповідальна велика країна завжди виходить із суті справи та самостійно визначає свою позицію. Водночас, будучи силою миру та стабільності, Китай наполягає на тому, щоб відігравати конструктивну роль у світових справах, ніколи не підливаючи олії у вогонь і не витягуючи з цього зиску.

Ван I заявив, що відправною точкою Китаю у розв'язанні гострих проблем є, по-перше, дотримання цілей та принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй, а також дотримання міжнародного права та основних норм міжнародних відносин. По-друге, розглядати світ як найважливіше, активно заохочувати мир і просувати переговори, а також сприяти вирішенню розбіжностей зацікавленими сторонами через діалог та координацію. По-третє, необхідно належним чином враховувати законні побоювання всіх сторін і шукати стійких рішень, що усувають як симптоми, так і корінні причини. По-четверте, ми повинні дотримуватися справжньої багатосторонності та протистояти будь-яким "малим колам", які об'єднуються у протилежні табори, особливо в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. НАТО не повинно звертатися до нашого спільного дому.

Позиція щодо війни в Україні

Ван I зазначив, що в українському питанні Китай принципово дотримується "чотирьох обов'язків", запропонованих президентом Сі Цзіньпіном, і сподівається на якнайшвидше припинення вогню та закінчення війни. Китай підтримує своєчасне скликання міжнародної конференції, визнаної як Росією, так і Україною, з рівною участю всіх сторін та справедливим обговоренням усіх варіантів мирного врегулювання, чи то перший, чи другий шлях. 

Ван I підкреслив, що ми також маємо звернути увагу на вирішення інших глобальних та регіональних проблем, включаючи продовження боротьби з тероризмом. Китай ще раз підтвердив свій осуд теракту в Москві, а також свої співчуття та підтримку Росії. 

"Китайський народ також є жертвою тероризму, а тероризм завжди був загальною загрозою людству. Міжнародна спільнота має рішуче боротися з усіма формами тероризму, дотримуючись позиції "нульової терпимості", твердо підтримувати зусилля всіх сторін щодо підтримки національної безпеки та стабільності, зміцнювати міжнародне антитерористичне співробітництво, координувати розвиток та безпеку, а також ліквідувати живильне середовище тероризму", — заявив Ван І.

Як відомо, Китай розглядає можливість участі в мирній конференції, спрямованій на припинення війни в Україні, яку організовує нейтральна Швейцарія найближчими місяцями.

Україна вже організувала кілька зустрічей за "Формулою миру" на рівні радників керівників держав, у яких взяли участь десятки країн. Головною метою є залучити найбільшу кількість країн для підтримки такої ініціативи.

У січні 2024 року Україна та Швейцарія розпочали підготовку до проведення Глобального саміту миру, який пройде на рівні очільників держав.

Раніше у березні спецпосланець Китаю у справах Євразії Лі Хуей зустрівся з офіційними особами у п'яти європейських столицях, включаючи Москву та Київ.

Нагадаємо, що Володимир Путін запланував першу закордонну поїздку після "переобрання" на новий президентський термін. У травні кремлівський диктатор вирушить до Китаю для переговорів зі Сі Цзіньпіном.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.04.2024 12:32