Фото: росЗМІ

Китай підтримує війну Росії з Україною: США готують перші санкції проти Пекіна

Сполучені Штати розглядають можливість запровадження санкцій проти китайських компаній, які, на їхню думку, допомагають Росії розпалювати війну в Україні.

Про це повідомляє CNBC з посиланням на американських конгресменів. Це стало першим прямим розподілом провини на Пекін з початку війни.

Сенатор-демократ Джеральд Конноллі, член комітету Палати представників США з міжнародних відносин, 17 лютого заявив, що законодавці вже розглядають такі плани після того, як аналогічні заходи було запропоновано минулого тижня Європейським Союзом. Ці положення ознаменують перші прямі санкції проти Пекіна, попри давні підозри Заходу щодо підтримки військових операцій РФ.

"Китай повинен зрозуміти, що ті ж види санкцій, які починають дійсно поширюватися в Росії та впливають на російську продуктивність, економічні показники та якість життя, також можуть бути застосовані до Китаю", — сказав він на Мюнхенській конференції з безпеки.

Конноллі також наголосив, що "Китаю є що втрачати у порівнянні з Росією". Санкції США можуть завдати серйозної шкоди китайській економіці, яка вже занепадає після повільнішого, ніж очікувалося, відновлення Covid-19 і турбулентності в секторі нерухомості. Але такий крок може також зашкодити США, враховуючи торговельну взаємозалежність цих країн, і це міркування викликало обережність з боку Вашингтона у минулому. Проте Конноллі заявив, що це не утримає від подібних покарань, які можуть настати "дуже скоро".

"Я сподіваюся, що сама загроза цього — і той факт, що європейці дійсно серйозно ставляться до цього, що є відносно нещодавньою подією, — повинні прояснити деякі думки в Пекіні, я сподіваюся", — сказав він.

Конноллі підкреслив, що якби до Китаю було застосовано широкі санкції, це справді вдарило б по цілі, адже їхні економічні показники нині вже слабкі. 

"Тому я сподіваюся, що Китай ретельно підрахує, що за рогом підтримка російського насильства та розпусти в Україні спричинить наслідки", — наголосив сенатор.

Відповідаючи на запитання, чи США розглядають санкції проти Китаю, аналогічні тим, які пропонує ЄС, сенатор США Бен Кардін сказав, що Конгрес на даний час розглядає варіанти з адміністрацією Байдена.

"Ми розглядаємо цю галузь, і Конгрес працює з адміністрацією над тим, як ми можемо забезпечити дотримання санкцій проти Росії, і це вимагатиме більш тісної співпраці з боку інших країн", — заявив посадовець.

Нагадаємо, Європейський Союз прагне ухвалити свій 13-й пакет санкцій проти Кремля до дворічних роковин повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Це доповнить пакет фінансової підтримки Києва в розмірі 50 мільярдів євро.

Також повідомлялось, що Будапешт не буде блокувати 13-й пакет санкцій Євросоюзу проти Російської Федерації. Всі елементи нового пакета, які "шкодять інтересам Угорщини", були вилучені.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.02.2024 08:55