Колаж TrueUA

Коли Україна отримає перші гроші, виділені ЄС у рамках програми на 50 млрд євро: відповідь уряду

Перші кошти від Європейського Союзу в рамках програми Ukraine Facility можуть надійти Україні вже у березні 2024 року. На такі часові рамки розраховує Кабмін.

Про це повідомила в ефірі телемарафону перший віце-прем'єр, міністр економіки Юлія Свириденко.

"Ми сподіваємось, що перший транш ми отримаємо у березні у розмірі 4,5 мільярда євро. За перший рік ми прогнозуємо отримати 18 мільярдів євро прямої бюджетної підтримки", — сказала вона.

Свириденко підкреслила, що одними коштами від Євросоюзу не вдасться перекрити дефіцит в українському бюджеті.

"Тому ми сподіваємось, що американські партнери послідують прикладу ЄС", — додала вона.

Нагадаємо, 1 лютого усі 27 країн-членів Європейського Союзу під час позачергового саміту у Брюсселі погодилися на надання Україні 50 мільярдів євро в рамках бюджету ЄС терміном на чотири роки. Втім, поки невідомо, на яких саме умовах Україна отримає ці гроші, оскільки саміт ще триває. Раніше Угорщина вимагала, щоб лідери Євросоюзу щороку голосували за продовження допомоги, а не схвалили один раз на всі чотири роки.

Раніше президент Володимир Зеленський подякував європейським лідерам за виділення важливих для України 50 мільярдів євро. У своєму допису в соцмережі X український гарант наголосив, що фінансова підтримка не менш важлива, ніж військова допомога та санкційний тиск на Росію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.02.2024 20:03