Фото: сайт Верховної Ради України

Комітет Ради підтримав продовження воєнного стану та мобілізації

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони 27 липня підтримав внесені напередодні президентом Володимиром Зеленським законопроекти про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації (№9532, №9533). За відповідне рішення проголосували 17 членів комітету.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Йдеться про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 діб — до 15 листопада 2023 року. Як зазначив нардеп, далі ці рішення має затвердити парламент (226+ голосів) і, за його словами, "це відбудеться дуже скоро".

Додамо, що це буде вже восьме продовження терміну воєнного стану та мобілізації з початку повномасштабного вторгнення Росії. Востаннє їх продовжували у травні до 18 серпня.

Мобілізація в Україні: кого зараз призивають на військову службу

Нині на військову службу можуть призвати українців, які є обмежено придатними, однак їх не відправлятимуть на фронт. Натомість можуть мобілізувати для роботи на посадах, де немає особливого фізичного навантаження. 

Загалом зараз на військову службу призивають усіх придатних та обмежено придатних, якщо є потреба у людях на фронті чи в тилу. Зокрема, мобілізують тих, кого ВЛК визнала обмежено придатними, однак їх не відправляють на фронт, а — до частин забезпечення або до ТЦК.

Нагадаємо, в Україні спростили процедуру звільнення у запас військовослужбовців. Нові правила стосуються захисників, яких військово-лікарська комісія визнала непридатними за станом здоров'я до військової служби.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.07.2023 10:55