Комітет Ради схвалив оновлений законопроект про реформу БЕБ: основні положення

У понеділок, 8 квітня, комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики погодив законопроект про реформу Бюро економічної безпеки (БЕБ).

Про це повідомив голова комітету Данило Гетманцев.

"Комітет рекомендував парламенту прийняти законопроект №10439, підготовлений  в новій редакції, про внесення змін до Закону України "Про Бюро економічної безпеки України" щодо удосконалення роботи БЕБ в повторному першому читанні", — написав він у Telegram.

Основні положення оновленого законопроекту:

  • відбір та подання на розгляд прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля не більше двох кандидатур на посаду директора БЕБ;
  • перші строки для незалежних оцінок (аудитів) ефективності діяльності БЕБ (проведення оцінки здійснюється комісією після завершення першого і третього року на посаді директора Бюро економічної безпеки України, призначеного в порядку, передбаченому цим законом);
  • доопрацьований механізм атестації працівників БЕБ, строк проведення якої не може перевищувати дванадцяти місяців з дня призначення на посаду директора Бюро економічної безпеки України в порядку, передбаченому цим законом;
  • директор Бюро економічної безпеки України, призначений в порядку, передбаченому цим законом, формує нову дисциплінарну комісію.

Своєю чергою перший заступник голови комітету, народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк заявив, що схвалена версія оновленого законопроекту не містить зауваження бізнесу та не узгоджена з іноземними партнерами.

"Комітет знову прийняв непогоджену редакцію. Вона буде зареєстрована під номером 10439 (замість урядового). З купою помилок та дірок для потім оскарження в судах. При тому, всі на словах згодні з пропозиціями та зауваженням, але все одно голосували за текст який спустили з ОП", — написав він у Telegram.

Скріншот Telegram-сторінки Ярослава Железняка

Скріншот Telegram-сторінки Ярослава Железняка

Нагадаємо, наприкінці серпня минулого року Андрій Пащук змінив Едуарда Федорова на посаді виконувача обов'язків директора БЕБ. Його попередника, якого призначили у квітні, було звільнено відповідним указом за згодою сторін 14 серпня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.04.2024 19:17