Колаж TrueUA

Компенсація за три місяці: на скільки зростуть виплати працюючим пенсіонерам у червні

З 1 квітня поточного року працюючим пенсіонерам зробили перерахунок виплат. Однак кошти такі особи отримають лише у червні.

Як пише видання "На пенсії", доплати надійдуть одразу за три місяці — квітень, травень та червень.

Вказується, що розмір підвищення для кожного громадянина розраховується індивідуально, оскільки залежить від стажу та зарплати. За словами директора Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду Олени Охріменко, він може бути 100 гривень, а може — 1000-1200 гривень.

Наступний етап підвищення пенсій очікується 1 липня: індексація стосуватиметься держслужбовців, науковців та працівників органів місцевого самоврядування.

Як українцям самостійно розрахувати розмір майбутньої пенсії

Громадяни України мають змогу спрогнозувати своє пенсійне майбутнє та дізнатися орієнтовний розмір пенсії за віком за даними, що містяться в електронних реєстрах Пенсійного фонду України. Для цього варто скористатися сервісом "Пенсійний калькулятор". При розрахунку користувач може додати відомості про ті періоди своєї трудової діяльності, які наразі в Фонді відсутні.

"Пенсійний калькулятор" розраховує прогнозний розмір пенсії за віком в "цінах" на час розрахунку: сервіс не здійснює припущень щодо зростання середньої заробітної плати в Україні у наступні роки чи рівня інфляції. Також для визначення заробітної плати "Пенсійний калькулятор" використовує показники зарплати людини та середньої зарплати на момент проведення розрахунку. Саме тому розрахунок розміру пенсії в короткостроковій перспективі буде більш точним.

До того ж українці можуть за допомогою "Пенсійного калькулятора" можуть порахувати наявний страховий стаж людини (при введенні всіх необхідних даних про трудову діяльність до 01.01.2004) та визначити ймовірний вік виходу на пенсію з урахуванням можливо набутого стажу (тобто 60, 63 чи 65 років).

Нагадаємо, що влада готує перевірки українців щодо правомірності їм пенсійних виплат. Про це йдеться в опублікованому на сайті Федерації профспілок України проекті наказу "Про затвердження Методики верифікації пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання", який зареєстрував Мін'юст. Перевірка стосуватиметься персональних даних одержувачів та правомірності нарахування виплат. Також фахівці проаналізують дотримання правил щодо обміну інформацією про пенсії та пенсіонерів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.06.2023 06:21