Конгрес США. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Конгрес США може дозволити конфіскацію активів Росії на користь України, — Маркарова

Запропонований на розгляд Палати представників Конгресу США "Акт про мир у XXI столітті через силу" передбачає можливість конфіскації на користь України суверенних активів Російської Федерації та розширення санкцій.

Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова, опублікувавши відповідний допис на своїй Facebook-сторінці.

"У частині, що стосується України, законопроектом передбачається можливість конфіскації суверенних активів Росії на користь України", — зазначила вона.

Посол України пояснила, що, зокрема, президенту США надаються повноваження застосувати процедуру конфіскації суверенних активів з подальшою передачею відповідних коштів до спеціальних фондів. При цьому президент може узгоджувати алгоритм передачі Україні конфіскованих російських активів з державами G7, ЄС, Австралією й іншими партнерами США.

Законопроект також передбачає, що не пізніше ніж через 90 днів після його ухвалення президент США повинен подати Конгресу звіт, у якому зазначити кожну фізичну та юридичну особу, щодо якої запроваджено санкції ЄС та Великої Британії; кожну фізичну та юридичну особу, які відповідають критеріям для запровадження санкцій США.

Посол України уточнила, що президент США повинен запровадити санкції проти кожної фізичної та юридичної особи, ідентифікованої у вищезазначеному звіті як такої, проти якої запроваджено санкції ЄС чи Великої Британії, та яка відповідає вищезазначеним критеріям санкціонування в США.

Маркарова зазначила, що законопроект містить ще низку інших санкційних положень, які не стосуються України, та передбачають активізацію боротьби з розповсюдженням фентанілу, посилення санкційної політики США, боротьбу з відмиванням коштів, посилення безпеки інформації, активізацію боротьби зі злочинністю та іншими питаннями внутрішньої політики США.

Посол України нагадала, що Комітет з правил повинен виробити процедуру розгляду законопроекту та погодити його винесення на загальні дебати. Один із варіантів — вибір процедури, яка поєднуватиме усі законопроекти про міжнародну допомогу США й "Акт про мир у XXI столітті через силу" в один пакет.

Нагадаємо, що керівники Пентагону заявили під час виступів перед комітетом з питань асигнувань Палати представників Конгресу США, що ситуація на полі бою розпочинає змінюватися на користь Росії. Тому необхідно якомога швидше надати Україні військову допомогу та не зволікати з цим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.04.2024 10:59