Фото: pixabay

Квітень 2024 був найтеплішим у світі за всю історію спостережень: вчені б'ють на сполох

Квітень у 2024 році був найспекотнішим за всю історію спостережень. Це вже 11 місяців поспіль вчені фіксують температурні рекорди

Про це заявили фахівці Служби зі змін клімату Copernicus (C3S) Європейського Союзу, пише Euractive.

"Світ пережив найспекотніший квітень за всю історію спостережень, подовжуючи 11-місячну серію, під час якої кожен місяць встановлював температурний рекорд", — йдеться у повідомленні.

За спостереженнями вчених, кожен місяць, починаючи з червня 2023 року, вважався найспекотнішим на планеті за всю історію спостережень порівняно з відповідним місяцем попередніх років. Включно з квітнем середня температура у світі була найвищою за 12-місячний період. Температурні показники перевищили норму на 1,61°C.

Що впливає на глобальне потепління

Викиди парникових газів від спалювання викопного палива є основною причиною зміни клімату. Останніми місяцями природне явище Ель-Ніньо, яке нагріває поверхневі води в східній частині Тихого океану, також підвищило температуру. Вчені вже підтвердили, що зміна клімату спричинила певні екстремальні погодні умови у квітні, включно з хвилею спеки в Сахелі, яка потенційно призвела до тисяч смертей.

Кліматолог з Університету Ньюкасла Хейлі Фаулер заявила, що дані показують, що світ небезпечно близький до порушення цілі Паризької угоди 2015 року щодо обмеження глобального потепління на рівні 1,5°C.

"У який момент ми оголосимо, що програли битву за утримання температури нижче 1,5°C? Моя особиста думка полягає в тому, що ми вже програли цю битву, і нам справді потрібно дуже серйозно подумати про те, щоб зберегти температуру нижче 2°C і скоротити наші викиди якомога швидше", — наголосила вона.

Варто зазначити, що на кліматичному саміті ООН у 2015 році країни погодили ціль 1,5°C. Це рівень, який, на думку вчених, дозволить уникнути найзгубніших наслідків потепління, таких як фатальна спека, повені та незворотна втрата екосистем. Технічно цільовий показник 1,5°C ще не досягнутий, оскільки він відноситься до середньої глобальної температури за десятиліття. Але деякі вчені заявили, що ціль вже не може бути реально досягнута, і закликали уряди скорочувати викиди CO2 швидше, щоб обмежити перевищення цілі.

Нагадаємо, на травень синоптики прогнозують теплу погоду. За їхніми прогнозами, середня температура повітря протягом наступного місяця буде коливатись у діапазоні від +15°C до +18°C, такі показники перевищують норму на 1,5°C

Додамо, торік в Києві зафіксували 50 температурних рекордівСередньорічна температура у столиці становила +10,8°C — цей показник на 1,8°C перевищує кліматичну норму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.05.2024 14:26