Фото: Рixabay

Лікарі розповіли рецепт здорового та щасливого життя на пенсії

Пенсія — це цілком передбачувана подія у житті кожної людини. Одні навіть не хочуть думати про це, бажаючи якомога довше залишатися при певній справі, тоді як інші за кілька років до виходу на заслужений відпочинок вже знають, чим займатимуться. Медики стверджують, що пенсія — це початок нового та цікавого етапу. Саме піклування про організм, здорові стосунки та корисна праця допомагають, на їхню думку, відчувати щастя та гармонію.

Лікар-геріатр, доктор медичних наук зі США Алісія Арбахе розповіла, що потрібно, аби вихід на пенсію був приємним та необтяжливим.

Залишайтеся активними

Те, що люди після виходу на пенсію не мають постійної роботи, не означає, що їм не вдасться знайти справу для задоволення. Лікар Арбахе зазначає, в ході одного з досліджень з'ясувалося, що люди похилого віку, які добровільно працювали не менше 100 годин на рік, значно краще почувалися та мали менший ризик передчасної смерті ніж ті, хто не волонтерив.

"Запропонуйте дітям доглядати за онуками, знайдіть приємну роботу на неповний робочий день або створіть некомерційний фонд", — каже медик.

Знайдіть час для себе

Арбахе наголошує, що важливо робити те, що хочеться саме вам, а не підлаштовуватися під очікування інших людей.

"Запитайте себе: Що мені потрібно для душевного спокою? Ця перевірка вимагає деякого часу для спілкування зі своїм "я" — всього, що приносить відчуття спокою, наприклад, медитації, прогулянок на природі, ведення щоденника та бесіди з друзями", — пояснює фахівець.

Зберігайте здорові стосунки

З виходом на пенсію людина майже увесь час проводить вдома, через що стосунки з близькими можуть змінитися. Важливо обговорити зі своїм партнером цілі та мрії, які плануєте реалізувати разом. На думку лікаря, можливо, це шанс зробити те, чого хотілося завжди, але робота та інші обов'язки займали більшість часу.

Відновіть своє здоров'я

Напружений робочий графік може негативно вплинути на здоров'я. Доктор медичних наук вважає, що вихід на пенсію — це час, який можна використати з метою перевірки стану свого організму.

Нагадаємо, команда вчених зі Школи медицини Гроссмана Нью-Йоркського університету повідомила, що виявила першопричину того, чому волосся людини стає сивим. Вони вважають, що озброївшись цими знаннями, науковці зможуть знайти потенційний засіб лікування цієї проблеми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.04.2023 03:48