Колаж TrueUA

Ліки за е-рецептом, нові пенсії, тарифи й правила перетину кордону: що зміниться для українців з 1 квітня

Вже з 1 квітня в Україні діятиме низка нововведень. Зокрема, працюючим пенсіонерам перерахують виплати, зростуть тарифи на воду, а ліки продаватимуть за електронним рецептом. До того ж для певних категорій осіб набирають чинності нові правила перетину кордону.

Що зміниться для українців вже відсьогодні — у нашому матеріалі.

Ліки за е-рецептом

З квітня рецептурні препарати в аптеці можна бути отримати не лише за паперовим, а й за електронним рецептом. 

Рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, можна, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепта. Під заборону потраплять більшість протизастудних засобів, деякі вітаміни, жарознижувальні та знеболювальні.

Водночас виписати електронний рецепт зможуть лікарі усіх спеціальностей у державних та приватних клініках, мати укладену з ним декларацію для цього не потрібно. Детальніше про продаж ліків за електронними рецептами.

Працюючим пенсіонерам перерахують виплати

З квітня відбудеться перерахунок виплат працюючим пенсіонерам. Квітневе підвищення пенсій торкнеться 600 тисяч українців. Розміри підвищень будуть для кожного індивідуальні: враховуватиметься стаж і розмір офіційної заробітної плати.

Якщо ж людина вийшла на пенсію 2021 року і за цей період її стаж підвищився на 24 місяці, то перерахунок проведуть:

  • або тільки з урахуванням стажу після призначення (перерахунку) пенсії;
  • або лише з урахуванням стажу та зарплати після призначення (перерахунку) пенсії.

Перерахунок відбудеться автоматично з 1 квітня, проте виплати громадяни отримають у травні.

Тарифи на воду

Вже з квітня доведеться більше платити за воду. Однак ця зміна буде помітна тільки в травні, коли отримаємо платіжки за попередній місяць. Тарифи будуть відрізнятися в кожній області. У середньому витрати на воду для сім'ї з тьох осіб зростуть на 60 гривень за місяць.

Очікується, що найвищими тарифи на воду будуть у Кіровоградській області — 61,7 гривні за кубометр води, а найнижчими у Львівській області — 27, 2 гривні за кубометр.

Чи підвищаться інші тарифи?

Газ та електроенергія у квітні не здорожчають, однак у травні все може змінитися. Уряд і "Нафтогаз" пообіцяли не збільшувати розмір цих послуг у платіжках до 30 квітня. Цього місяця тарифи залишатимуться на тому ж рівні:

  • 1,44 грн — за кіловат-годин за умови споживання до 250 кіловат-годин;
  • 1,68 — за умови споживання понад 250 кіловат-годин за місяць.

Дискусії про тариф на газ можуть початися з травня поточного року.

Зараз ціна одного кубометра газу варіюється від 7,80 до 28,99 грн. Тариф від "Нафтогазу" становить 7,96 грн за кубометр.

Перерахунок субсидій

З квітня відбудеться перерахунок субсидій на наступний опалювальний сезон — до квітня 2024 року. Усім отримувачам субсидії, які мають заборгованість (понад 680 грн і понад три місяці боргу), треба її погасити протягом місяця. Інакше в травні субсидію їм не зарахують.

Нова форма податкових накладних

З 1 квітня починає діяти наказ Міністерства фінансів від 28 грудня 2022 року № 463 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України".

Зміни стосуються податкових накладних та розрахунків коригування кількісних та вартісних показників до податкових накладних, які з вказаного періоду платники зобов’язані реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (у тому числі й податкові накладні та розрахунки коригування кількісних та вартісних показників до таких накладних, які складені до 1 квітня 2023 року та не зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних).

Нові правила перетину кордону

З 1 квітня у Львівській області діятимуть нові правила на виїзд за кордон для військовозобов'язаних чоловіків-волонтерів. Тепер покинути територію країни зможуть громадяни виключно з використанням електронного підпису. Організація, у якої не виявиться підпису, матиме перехідний період до травня, під час якого діятимуть старі умови подання документів. Після чого е-підпис стане обов'язковою умовою для подачі документів на виїзду за кордон.

Нагадаємо, що незабаром в Україні відновлять податкові норми, що діяли до повномасштабного вторгнення. Зокрема, повернуться податкові перевірки та штрафи. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.04.2023 08:13